Published On: Sun, Aug 27th, 2017

Zarazno ludilo – Nakon SAD-a i Australija je pronašla spomenike za rušenje

Nakon ludila s rušenjem spomenika vojnicima i generalima Konfederacije iz vremena Američkog građanskog rata, koje Sjedinjene Američke Države guraju ka unutarnjem sukobu, ovo zarazno ludilo se proširilo i na Australiju.

Naime, tamo su sve glasniji oni koji traže uklanjanje spomenika kapetanu Jamesu Cooku i mornarima koji su sa svojom flotom 24. travnja 1770. uplovili u Botany Bay, mjesto budućeg grada Sydneya. čime su otkrili istočnu obalu Australije. Iste godine kapetan Cook je Australiju proglasio britanskim kolonijalnim posjedom.

Inicijator rušenja spomenika kolonizatora kontinenta je postao popularni australski televizijski voditelj Stan Grant, koji je prvo pozvao da se sruši kip Jamesa Cooka u Hyde Parku u Sydney.

Premijer Australije je osudio pozive za uklanjanje spomenika britanskih mornara, uključujući i kapetana Jamesa Cooka.  Premijer Malcolm Turnbull, kako prenosi The Guardian, usporedio je ove inicijative ”sa staljinističkim pokušajima revizije povijesti zemlje”.

”Takvi postupci ponovnog pisanja povijesti se mogu izjednačiti sa staljinizmom. Pokušavate li uljepšavati našu povijest, to nije u redu. Svi ovi kipovi i spomenici su dio naše povijesti, a mi ih trebamo zaštititi i odnositi se prema njima s poštovanjem, jer ovi i drugi spomenici objašnjavaju našu povijest”, rekao je australski premijer.

“Ako želite napisati novo poglavlje u našoj povijesti, ako želite nekoga u to  uvjeriti, učinite to. Međutim, ne mogu sudjelovati u akcijama staljinističkog brisanja i uništenja stranica iz naše prošlosti”, rekao je premijer Malcolm Turnbull.