Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Zaposlite se u Njemačkoj: kompletna lista poslova za radnike izvan EU!

Must Read

U posljednje vrijeme sve se češće spominju poslovne prilike u razvijenim europskim zemljama, a prije svega u Njemačkoj. Svi koji bi željeli da se zaposle u toj državi, mogu informirati o prijavi za željeno radno mjesto preko Njemačke agencije za zapošljavanje koja je objavila listu od oko 50 deficitarnih poslova koji su vanjski radnicima izvan Europske unije, prenosi Jutarnji.hr.

Usvajanjem novog zakona o zapošljavanju, Njemačka je otvorila vrata i visokokvalifikovanoj i niskokvalifikovanoj radnoj snazi ​​iz zemalja izvan Europske unije. Firme koje žele zaposliti ljude iz zemalja izvan EU, moraju raspišu javne natječaje. Poduzeća koja ne uspijevaju da prikladne kandidate iz inozemstva nađu sami, mogu se obratiti uredima agencija za rad na licu mjesta.

Kad se kandidat odgovarajuće kvalifikacije nađe, potrebno je da se prizna njegova kvalifikacija, a onda radnik koji je dobio posao u Njemačkoj preko Savezne agencije za rad zatraži radnu dozvolu i dozvolu boravka u nadležnom konzularnom predstavništvu.

U međuvremenu je vrijeme za priznavanje vanjskih kvalifikacija znatno skraćeno. Ukoliko kvalifikacija nije u potpunosti identična njemačkoj, postoji mogućnost djelomičnog priznavanja kvalifikacije uz obvezu dodatnog doškolovanja u Njemačkoj.
Cijenjeni majstori

U Centralnom udruženju njemačkog zanatstva kažu da su u njemačkim malim i srednjim poduzećima i dalje vrlo cijenjeni majstori i zanatlije iz zemalja na području bivše Jugoslavije, kao i iz istočne Europe.

Presudno je da se u najkraćem mogućem roku nauči makar onaj dio njemačkog riječnika nužan za nesmetano obavljanje posla.

U nastavku vam donosimu listu poslova u Njemačkoj na koje kandidati izvan zemalja EU mogu se prijave, a koju je prenio Jutarnji list:

– Mehatroničar
– Tehnički asistent (mehatronika)
– Strojarski tehničar (mehatronika)
– Inženjer mehatronike
– Elektroničar automatizirane tehnologije
– Industrijski tehnolog automatizirane tehnologije
– Elektroničar
– Elektroničar automatizirane tehnologije za industriju
– Robotičari
– Robotičari – autonomni sustavi
– Tehnolog automatizirane industrije
– Inženjer automatizirane industrije
– Električar
– Električar na gradnji
– Tehničar za rasvjetu
– Tehničar za električna postrojenja
– Elektroinstalater
– Vodoinstalater
– Vodoinstalater za izolaciju
– Monter gromobrana
– Tehničar za grijanje
– Tehničar za rashladne sustave
– Inženjer za rashladne tehnologije
– Radnici bez kvalifikacije za vodovod
– Strojovođa
– Mašinovođa
– Nadzor infrastrukture na željeznicama
– Održavanje infrastrukture na željeznicama
– Medicinska sestra
– Medicinska sestra na pedijatriji
– Noćna sestra
– Medicinska sestra na intenzivnoj njezi
– Medicinska sestra na kirurgiji
– Medicinska sestra u ambulanti
– Anesteziolog
– Asistent anesteziologa
– Njegovatelj starijih osoba
– Njegovatelj bolesne djece
– Specijalisti za kliničku gerijatriju
– Specijalisti za onkologiju
– Specijalisti za endoskopiju
– Specijalisti za nefrologiju
– Specijalisti za rehabilitaciju
– Kirurški tehničar
– Asistent za kirurgiju

Njemačka Agencija za zapošljavanje objavila je na više jezika na svom web portalu www.arbeitsagentur.de detalje i uvjete pod kojima je moguće podnijeti prijavu za traženi posao. Na temelju odredbi o “plavoj EU karti” Njemačka je već ranija otvorila vrata za ljude sveučilišnog obrazovanja iz zemalja izvan EU. Prema navodima Instituta njemačke privrede, oko 120.000 visokokvalificiranih nedostaje samo u oblasti matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike.

Ovaj institut je sada pohvalio to što je novom “pozitivnom listom” otvorena mogućnost da kvalificirani ljudi, ne samo oni sa sveučilišnom diplomom već i obrtnici, majstori i druge struke te razine obrazovanja, mogu se zaposliti u Njemačkoj.

Na temelju ankete koju je provela DEKRA, tvrtka koja se bavi nadzorom i sigurnosnom kontrolom motornih vozila, proizlazi da će u Njemačkoj za 10 godina nedostajati oko 150.000 vozača teretnih vozila, jer će u tom razdoblju 30 posto vozača morati u starosnu mirovinu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -