Petak, 19 travnja, 2024

ZAPAD DA INTERVENIRA: U Iranu zbog prosvjeda smaknut reper. Izvješće: Smrtna kazna čeka još 24 prosvjednika

Must Read
SMRTNA kazna prijeti najmanje 24 Iranca zbog sudjelovanja u prosvjedima na kojima se kritizirala vlast, prema izvješću objavljenom u iranskom listu. Iranski dnevni list Etemad objavio je popis koji su sastavile sudske vlasti i na kojem je 25 prosvjednika optuženih za “vođenje rata protiv Boga”, što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu.

Reper Mohsen Shekari (23), koji se također nalazi na popisu, smaknut je u četvrtak, a bio je optužen za napad na sigurnosnog čuvara oružjem, poticanje na terorizam i blokiranje prometnice. Sudske vlasti su najavile da će se pogubljenja nastaviti. Međutim, Etemad je u izvješću apelirao na sud da revidira smrtne kazne i izbjegne daljnja smaknuća.

Sankcije zbog kršenja ljudskih prava 

Shekarijeva egzekucija je izazvala snažnu osudu u Iranu i u inozemstvu. No iranski politički vođe, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, opisali su pogubljenje kao legitiman odgovor na nemire diljem zemlje.

Prosvjednici su prijetili odmazdom, dijeleći na društvenim mrežama poruku: “Čekajte našu osvetu.” Iranci u inozemstvu u međuvremenu planiraju održati niz prosvjednih skupova na kraju tjedna. Prosvjedi su prouzročeni smrću iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna. Umrla je u policijskom pritvoru nakon što je uhićena zbog kršenja islamskog pravila odijevanja.

Pored međunarodnih sankcija vezanih za iranski nuklearni program, Teheran se sada suočava i sa sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 year ago

Njihovi zakoni, njihova tradicija i njihova pravila. Tupava Rizvanbegovićeva potturrad se bavi Iranom dok je suočena sa bespovratnom dekadencijom kifle i krizom nacionalne egzistencije mjesečnim iseljavanjem od 20.000 tupavih glava.

UništivačŠkutora666
UništivačŠkutora666

Hoće oni da svačija majka bude kUr@@va Iv@@na Knoll poput njihove

Anonimac
Anonimac
Reply to  UništivačŠkutora666
1 year ago

KhuRava tio je kotica. Jes vam nabila pjenu na gubice, ali đaba, minđe neima za vas. Došla da vam nabije komplekse i uđe u finale SPa. Nije za ne pomenuti, vi bukvoidi i nemate onako dobro žemsko.

Šija🇭🇷Šija
Šija🇭🇷Šija
Reply to  UništivačŠkutora666
1 year ago

de ti spodobo ljudskoga roda.,objasni ovdje prisutnoj publici dali se ovi tvoji sunete ili ?

Anonimac
Anonimac
1 year ago

Pogresno je pisat u Iranu jer je to slavna civilizacija,triba pisat u zemlji di su ljudi umislili da im je Bog da sva ovlascenja i da sve mora bit onako kako oni kazu.Najveca slicnost je izmedju komunisticki i islamski vodja,u svemu

Alcatraz Taurunum
Alcatraz Taurunum
Reply to  Anonimac
1 year ago

Perzija, Egipat, Sirija, Irak sve te drevne i slavne civilizacije imaju jedan zajednički tumor koji ih vraća jedan korak naprijed pet nazad, to je isloOom

Anonimac
Anonimac
Reply to  Alcatraz Taurunum
1 year ago

Teži vid zaostalosti, njihove civilizacije nisu više civilizacije, ostali su na razini ameba mozga. Sebe proglašavati Bogom i oduzimati tuđi život u božje ime, to može samo hayvan pamet.

Jozo BRAVAR
Jozo BRAVAR
Reply to  Anonimac
1 year ago

Potpisujem,…oni lice na katolike i hriscane kada periodično polude pa stvore sisteme poput nacizma i komunizma…

Šija🇭🇷Šija
Šija🇭🇷Šija
Reply to  Jozo BRAVAR
1 year ago

periodično ali vas ludilo ne popušta

Anonimac
Anonimac
1 year ago

Bisera Turković uziima Iran za uzor BiH, mada u ime samo jedne stranke i u ime svog osobnog afiniteta prema Iranu čije uređenje vidi i u budućoj BiH, a na smetnjijoj je samo Schmidt,EU, UN, USA i par zapadnih demokracija…

Last edited 1 year ago by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Reply to  Anonimac
1 year ago

Ako je bolje za nju tamo, nitko joj ne smije stati na put da se tamo iseli.
BiH nikada neće doći do uređenja koju ona priželjkuje, ogledom na rigidni Iran režim. Ćisto zbog činjenice, jer nema za to ni uvjeta, niti šamsi. I nedo Allah da dođe.

Anonimac
Anonimac
1 year ago

“Iranski dnevni list Etemad objavio je popis koji su sastavile sudske vlasti i na kojem je 25 prosvjednika optuženih za “vođenje rata protiv Boga”, što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu “

Kozoyebni diktatorski režim se uživio u svoju ulogu Boga. Svesrdnu ulogu podrepnog mjesta diktatoru, čini i skroz “neovisno” im pravosuđe. Ako su spremni terorizmoima ubijati tuđu nevinu djecu, onda im je smaknuće žena sasvim normalna okolnost. Sotonistička sekto, dohakaće vam se.

Последний

NIKŠIĆ JE U PRAVU: Negiranje genocida u Grabovici i omalovažavanje žrtava sramota i moralni sunovrat BH društva i Tužiteljstva

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih obitelji teška je sramota i moralni sunovrat političkog sustava koji bi zbog sudski...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -