Published On: Sub, sij 10th, 2015

Žao mi je, ja nisam Charlie

“Žao mi je, ja nisam Charlie”, izjavio je u subotu utemeljitelj francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, aludirajući na slogan koji od srijede, kada se dogodio pokolj u sjedištu francuskoga satiričnog lista u Parizu kruži društvenim mrežama i medijima.

“Danas posvuda možemo vidjeti: svi smo mi Charlie, ja sam Charlie. E pa žao mi je, ja nisam Charlie. Jako mi je žao zbog pogibije dvanaestero francuskih sugrađana, ali ja ne namjeravam sudjelovati u obrani Charlijeva duha, a riječ je o anarhističko-trockističkom duhu koji rastače političku moralnost”, rekao je u video snimci objavljenoj na svojim internetskim stranicama, podsjetivši da se tjednik zalagao za raspuštanje Nacionalne fronte.

Mnoge druge europske stranke krajnje desnice smatraju da krvavi napad na francuski satirični časopis Charlie Hebdo dokazuje kako one imaju pravo držeći se svojih antiimigracijskih i protumuslimanskih stajališta.

Odmah nakon napada čelnici europske desnice optužili su islam da je pokazao svoju pravo, nasilno lice te su pozvali na promjenu europske imigracijske politike.

Oglasili su se nizozemski populist Geert Wilders, čelnik oporbene Slobodarske stranke (PVV), čelnik britanske stranke UKIP-a Nigel Farrage, a novi njemački pokret Pegida smatra da je pariškim napadima dokazana ispravnost njezina puta.

Austrijska slobodarska stranka zatražila je aktivniju politiku u borbi protiv radikalizacije u muslimanskoj zajednici, a neki od najglasnijih protuislamskih slogana u Europi stižu iz talijanske Sjeverne lige, oporbene stranke tijesno povezane s francuskom Nacionalnom frontom.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare