ZAMISLI UMJETNA INTELIGENCIJA KRENE U INKVIZICIJU? Papa Franjo pozvao na globalno razmišljanje …

Papa Franjo pozvao je u utorak na globalno razmišljanje o potencijalnim opasnostima od umjetne inteligencije (AI), ističući “razorne mogućnosti i ambivalentne efekte nove tehnologije”.

Franjo, koji ima 86 godina i koji je ranije rekao kako ne zna da koristi kompjuter, izdao je upozorenje u poruci za naredni Svjetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu.

Vatikan je poruku objavio znatno ranije, kako je uobičajeno.

Papa “podsjeća na potrebu da budemo na oprezu i da radimo tako da logika nasilja i diskriminacije ne zaživi u proizvodnji i korištenju takvih uređaja, na račun onih najkrhkijih i isključenih – navodi se u poruci.

– Hitna potreba da se koncept i upotreba umjetne inteligencije usmjeri na odgovoran način, kako bi ona bila u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma, zahtijeva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava – dodaje se.

Franjo je još 2015. godine priznao da je tehnologija “katastrofa”, ali je internet, društvene mreže i tekstualne poruke nazvao i “božjim darom”, pod uvjetom da se koriste mudro.

Vatikan je 2020. udružio snage s tehnološkim divovima Microsoft i IBM kako bi promovirao etički razvoj AI i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica, prenosi Reuters.