Published On: Čet, svi 2nd, 2013

Zaim Backović: Dodik će nestati, Bosna je obranjena

To je datum koji bi trebao da slavi sav bosanskohercegovački narod, bez obzira na etnos, religijsku i nacionalnu pripadnost. Fakti se znaju. Oni se ne mogu izbrisati, ma koliko to nekima smetalo. Činjenica je da je pokušan državni udar, činjenica je da je otet predsjednik … Osnovno je da je sačuvana je BiH. To Miloradu Dodiku i sličnima smeta. Da 2. maja nije bilo, ne bi bilo ni BiH”, rekao je Zaim Backović za agenciju Anadolija.
Komentirajući posljednje javne istupe predsjednika RS Milorada Dodika u smislu da RS samo trpi štetu unutar BiH, te otvoreno dovođenje RS-a u kontekst s Kosovom, u smislu da bi se i taj bh.. entitet mogao osamostaliti, Backović je istaknuo da je” Dodikova retorika otrov”.
Tvrdi da bh.. lideri koji bi trebali odgovoriti na ovakve provokacije šute, jer im je” draža stolica od cijele BiH”.
” Dodika očito ne shvaća gdje živi. Dodikova retorika i stremljenja su nešto što je davna prošlost. Sve ovo što on govori je samo u funkciji politikanstva. Cilj je da se što duže ostane na vlasti. Manipulirajući nacionalnim osjećajima i stvaranjem nacionalne netrpeljivosti, on stvara sebi prostor za politički život. No, davno je isteklo njegovo vrijeme. Svi oni koji misle da će uzeti BiH ili jedan njezin dio, gorko se varaju. Bosna postaje sve jača, bez obzira što možda i mi nekada imamo dojam da je ona slaba. Ove političke snaga će nestati. Ovo su zadnji trzaji Dodika. Kosovo i Bosna su neusporedive kategorije. Iste su samo u jednome, na obje države je izvršena agresija. U bliskoj budućnosti ovdje će se stvoriti uvjeti za normalan život građana, bez vjerskog i nacionalnog naboja”, zaključio je Backović.