ZAGOVORNICI LEGALNOSTI I USTAVNOSTI: Neustavni i nelegalni izbori prema neustavnom i nelegalnom zakonu moraju biti održani. A Hrvati opet poniženi

Nakon nedavnog posjeta Sarajevu, veleposlanici Francuske, Njemačke, Italije, Britanije i Sjedinjenih Država pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u zajedničkoj kolumni kažu da su odlučniji nego ikad podržati demokratske institucije u Bosni i Hercegovini te suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

– I dok je većina svjetske pozornosti u ovom trenutku s pravom usmjerena na barbarski rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine, ne možemo zanemariti razvoj događaja u drugim dijelovima regije OESS-a. U Bosni i Hercegovini vidimo i izazove i prilike koje zahtijevaju kontinuirani angažman OESS-a i zemalja koje predstavljamo. Misija OESS-a u BiH svojom stručnošću, zalaganjem i angažmanom na svim razinama diljem BiH, kroz svoju mrežu terenskih ureda, predstavlja istinsku dodanu vrijednost – kazali su veleposlanici u zajedničkoj kolumni.

Nakon susreta s brojnim predstavnicima državnih institucija i nevladinih organizacija, ističu, ohrabreni su i ohrabreni dinamikom aktera civilnog društva, koji svakodnevno rade na stvaranju svjetlije budućnosti svoje zemlje. No, ističu kako su istovremeno zabrinuti zbog činjenice da čelnici, iz cijelog političkog spektra, potkopavaju demokratske institucije u BiH.

Smatraju da bi namjerno ometanje pravovremenih izbora od strane političkih čelnika u BiH, kako to propisuje Ustav države i Daytonski mirovni sporazum, predstavljalo kršenje osnovnih demokratskih prava građana.

S obzirom na izbore koji će se održati u listopadu, smatraju da je imperativ osigurati i staviti na raspolaganje financijska sredstva potrebna za provedbu najosnovnijeg prava i obveze svake demokracije – prava glasa. U potpunosti očekuju da se izbori održe na vrijeme, uz puna sredstva i uz punu podršku političkih lidera u BiH.

“Vidimo obećavajući potencijal u nacrtu ‘paketa odredbi o jačanju integriteta’, koji bi, ako bude usvojen, poboljšao učinkovitost izborne administracije i smanjio potencijalne mogućnosti prijevare i zloporabe, u skladu s preporukama ODIHR-a”, rekli su.

Tvrde da su vjerodostojni izbori vrlo važan aspekt demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i da su im potrebni lideri koji će se vratiti teškom zadatku upravljanja, koji će rješavati nesporazume unutar etabliranih institucija BiH i oni koji će pronaći kompromis kao odgovor na izazovi.Trebao bi.

Kako bi razbili trenutnu političku blokadu i ojačali kvalitetu i funkcionalnost institucija upravljanja u cijeloj zemlji, smatraju da će također biti potrebno da Bosna i Hercegovina usvoji radikalne demokratske reforme kako bi napredovala na svom putu europskih integracija.

– Svjesni smo činjenice da se to neće dogoditi preko noći, ali su prijeko nužni ako političari Bosne i Hercegovine namjeravaju građanima pružiti ono što žele, a to su: mir, demokratsku odgovornost, prosperitet, vladavinu prava i dublju integraciju. u europske integracije – istaknuli su veleposlanici.

Prema njihovim riječima, Misija OESS-a u BiH ostat će važan partner u ovom reformskom procesu, podržavajući i vladine institucije i nevladin sektor u izgradnji održivih demokratskih institucija, jačanju dobrog upravljanja, zaštiti ljudskih prava i razvoju multietničkog demokratskog društva.

Podsjećaju da je Misija OESS-a u BiH proteklih 26 godina posvetila podršci BiH u izgradnji stabilne, sigurne i demokratske države. Posebnu važnost pridaju aktivnostima OESS-a, uključujući aktivnosti usmjerene na jačanje pomirbe i kohezije zajednica, kao i na toleranciju i nediskriminaciju, promicanje ravnopravnosti spolova i mogućnosti za mlade, borbu protiv trgovine ljudima i potporu ekološkim i poduzetničkim aktivnostima. Dodali su kako je Misija također radila na reformi pravosuđa, poboljšanju kontrole malog i lakog oružja, promicanju slobodnih i poštenih izbora, borbi protiv terorizma i borbi protiv korupcije.

– Svakog dana od 1995. godine, kada je prisutna u ovoj zemlji, Misija OSCE-a je tu, na terenu, pomažući građanima Bosne i Hercegovine da ostvare svoj puni potencijal – kazali su.

Veleposlanici ističu da u ovom trenutku, kada pojedini akteri na međunarodnoj sceni ruše najosnovnija pravila i norme međunarodnog poretka, moraju posebnu pozornost posvetiti zaštiti i obrani načela i obveza OESS-a i ne dopustiti da razarači ugroze napredak u protekla tri desetljeća.

– Zapadni Balkan je prešao dug put, ali ima još puno posla. Vjerujemo da je OESS nezaobilazan dio ovog kontinuiranog putovanja – stoji u koloni veleposlanika Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, priopćeno je iz OESS-a.

Kolumnu su potpisali: veleposlanik Stefano Baldi, stalni predstavnik Italije pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, veleposlanik Gesa Bräutigam, stalna misija Savezne Republike