Published On: Pon, ruj 16th, 2019

ZAČEŠLJAVANJE Bakir Izetbegović praktički je legitimirao Herceg-Bosnu

Bakir Izetbegović legitimirao je ideju Herceg-Bosne kad je govorio o povratku na republiku BiH s obzirom na to da je jedina poznata Republika BiH postojala u vrijeme rata kao bošnjački ratni entitet.

Stranka demokratske akcije (SDA) u subotu je na Sedmom kongresu potvrdila Bakira Izetbegovića za predsjednika stranke, izabrala potpredsjednike i usvojila deklaraciju koja je izazvala niz reakcija u BiH, ali i šire, piše Direktno.hr.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je o deklaraciji da je nedopustivo da se govori o ikakvom povratku na republiku BiH te da u toj zemlji neće biti nikakvih većih promjena ako one ne budu plod dogovora hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda.

Reagirali su i službeni predstavnici hrvatske politike u BiH, odnosno, Hrvatski narodni Sabor (HNS), kao i HDZ BiH čiji je predsjednik Dragan Čović istaknuo kako su sve promjene ustava dobrodošle pod uvjetom da ih prihvate predstavnici sva ti konstitutivna naroda u BiH.

Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990. kazao je za Direktno kako je ova deklaracija odraz volje bošnjačkog političkog vodstva i povratak u ratne devedesete.

“Pozivanjem najjače bošnjačke stranke da se treba vratiti na Republiku BiH vidim kao povratak u devedesete. Nije pametno ni dobro govoriti o nekoj regionalizaciji države jer je u tim stavovima SDA jasno vidljivo u kojem smjeru ide politika te stranke. Nedopustivo je da Hrvati i Srbi budu obrisani iz ustava, a upravo je to krajnji cilj ove deklaracije”, ocijenio je Cvitanović nazvavši znakovitim činjenicu da “jedan despot svjetskih razmjera što Erdogan nedvojbeno jest daje potporu vrhu SDA”.

Govoreći o deklaraciji SDA, Mario Karamatić je u izjavi za Srpsku novinsku agenciju (SRNA) kazao kako je ova deklaracija revitalizacija Herceg-Bosne.

Karamatić je naveo da je povratak na Republiku BiH povratak u ratne godine, godine prije Daytona te da to podrazumijeva i oživljavanje Herceg-Bosne.

Najave da će SDA postati još jedna u nizu navodnih multietničkih stranaka u BiH Karamatić je ocijenio “popisom želja”.

“Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šijiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Europi”, rekao je Karamatić.

U svemu, najstrašnije je, zapravo, ‘začešljavanje’ Bakira Izetbegovića i promjena smjera kojim SDA planira ići.

Nominalno najjača bošnjačka stranka postat će tako otvorena za Hrvate i Srbe koji imaju dovoljno želuca da pristanu biti instrumentom politike SDA i da kao Izetbegoviću odani kadrovi zauzimaju pozicije koje su namijenjene legitimnim političkim predstavnicima jednog i drugog naroda.

Hrvatski političari u BiH su i zadnjih dana ponavljali poznatu mantru kako bez Hrvata nema ni Bosne i Hercegovine što je jedna od besmislica s obzirom na to da u Republici Srpskoj (RS) oporbene snage njeguju suradnju sa SDA i proces ‘komšićizacije’ jednog i drugog entiteta pitanje je dana.

Politički predstavnici Srba iz RS-a koji ne pripadaju Dodikovoj stranci i koaliciji koju okuplja lako će se dogovoriti s bošnjačkim političkim predstavnicima, a najbolji pokazatelj toga je aktualni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kadar Karadžićevog SDS-a, ali je sklon politici Bakira Izetbegovića i nerijetko djeluje kao njen glasnogovornik.

Smjenom Dodika u RS-u SDS i druge srpske snage koje oponiraju Dodiku lako bi se dogovorili sa SDA i pokrenuli proces uvođenja građanske države u BiH i potpune dekonstrukcije hrvatskog naroda u političkom smislu.

Tako bi Federacija BiH i RS bi postali građanski entiteti u kojima bi Hrvati, u političkom smislu, postali potpuno beznačajni.

Jučerašnji kongres SDA i deklaracija koja je usvojena najbolji su pokazatelj smjera kojim ova stranka planira ići, a što će biti hrvatski odgovor na to, još uvijek nije jasno.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare