Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Zabrinuti Nermin Nikšić dobio odgovor od Vlade HNŽ-a

Must Read

Povodom otvorenog pisma kojeg je Nermin Nikšić, bivši federalni premijer, uputio Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade F BiH, a u kojem govori o Zakonu o vodama HNŽ, danas su reagirali iz Odjela za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

”Pišući otvoreno pismo gospodinu Novaliću, za elektroprivrede i rudare, jako zabrinuti, bivši federalni premijer, Nermin Nikšić iznosi niz netočnih i paušalnih tvrdnji. Među velikim brojem upitnih konstatiranja, dužni smo, na poseban način, osvrnuti se na njegove tvrdnje kako ne postoji zakonska obveza Županije o podnošenju izvješća o utrošku sredstava ostvarenih na temelju Zakona o vodama HNŽ”, navodi se u reagiranju.

”Sigurni smo kako bivši premijer jako dobro zna kako su dobivena sredstva sastavni dio Proračuna i koriste se za potrebe osnovnog i srednjeg obrazovanja, zdravstvenih i bolničkih ustanova, financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijediću Mostaru, kao i druge potrebe koje su zakonom definirane obveze Županije. Zabrinutog bivšeg premijera, također, podsjećamo na to kako značajan dio ovih sredstava trošimo i na obveze koje su nam nametnute donošenjem brojnih zakona i uredbi čiji je predlagač bila upravo Vlada kojoj je bio na čelu, a koje nije pratila odgovarajuća financijska potpora” , navodi se u reagiranju na pismo.

Navodi se kako bi ”bivšeg premijera smatrali iskrenim da je barem jednom riječju spomenuo nepravednu raspodjelu javnih prihoda koja godinama diskriminira većinu županija vodeći ih u financijski kolaps”.

”Zbog takve nepravedne raspodjele, dio sredstava ostvarenih na temelju Zakona o vodama moramo iskoristiti kako bismo, bar donekle, ublažili ovu nepravdu. No, o tomu u otvorenome pismu ni slova. Na kraju, gosp. Nikšića pozivamo neka pogleda izvješća o izvršenju proračuna HNŽ, koje je usvojila Skupština HNŽ i objavila u Narodnim novinama HNŽ, a u kojima će pronaći odgovore na upite o utrošku svih sredstava proračuna, pa i onih dobivenih na temelju Zakona o vodama HNŽ”, navedeno iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na čijem je čelu trenutno Stjepan Krasić, ministar prometa i veza jer je županijski premijer Denis Lasić preuzeo dužnost federalnog ministra.

Podsjećamo, Nikšić je pisao Novaliću o tome kako je razočaran njegovom odlukom da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije.

”Siguran sam kako ste odluku donijeli uslijed političkog pritiska Vašeg koalicijskog partnera HDZ-a BiH, ne sagledavajući sve aspekte tog problema”, Napisao je Nikšić i naveo razloge koji su ga rukovodili da pokrene ovaj postupak pred Ustavnim sudom F BiH.

”Jasno mi je, kao i Vama, da se tim novcima koji se na takav način izdvajaju uglavnom suvereno vlada HDZ preko svojih općinskih načelnika i županijskih ministara, a zanimljivo je da ne postoji zakonska obveza tih općina, kao ni županija, da podnose izvještaje šta su uradili s tolikim sredstvima. To, međutim, ne smije biti razlog da se zarad interesa HDZ-a, ili bilo koje druge političke stranke, dovodi u pitanje stabilnost energetskog sektora, a u sklopu toga i slabi položaj rudara i rudnika”, napisao je Nikšić zatraživši od Novalića da još jednom analizira ovu situaciju, te ponovo pokrene spor pred Ustavnim sudom FBiH.

.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -