Published On: Wed, Jan 1st, 2014

NE DA KRAJINU DRŽAVA: Spriječen tulum ispred stana platformaškog račundžije

Policija je u utorak, na staru godinu, spriječila prosvjedno okupljanje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) ispred stana federalnog ministra financija Ante Krajine u Tomislavgradu.

Kako su rekli organizatori, ovim okupljanjem htjeli su skrenuti pozornost ministra Krajine na događanja u vezi s obustavom isplate naknade korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite iz ZHŽ-a.

“Mislili smo prosvjedovati ispred stana ministra financija Ante Krajine, ali su nam iz Policijske uprave Tomislavgrad uručili rješenje da se prosvjed, iz nama nepoznatih razloga, zabranjuje”, kazao je za Fenu predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata HVO Posušje Ivan Knezović.

Dio prosvjednika okupio se ispred Hotela Tomislav, dok je dio prosvjednika policija zaustavila na raskrižju Kolo, na prometnici Posušje – Tomislavgrad.

Knezović je kazao kako su branitelji došli u Tomislavgrad da bi iz prve ruke ukazali ministru “na nezakonitu i protuustavnu reviziju koja se selektivno provodi nad pripadnicima HVO-a, i to na svim prostorima s hrvatskom većinom”.

Branitelji traže da ministar Krajina postupi kao njegov prethodnik Vrankić, koji je u rješavanju iste problematike prije nekoliko godina svim korisnicima na području Federacije BiH uveo obustavu isplata.

Podršku prosvjednicima danas je pružio i zastupnik u Domu naroda FBiH Josip Perić, koji je kazao da se zalaže za reviziju, ali zakonitu i neselektivnu reviziju u kojoj će svi biti jednaki.

“Činjenica je da se Ministarstvo branitelja u Federaciji BiH svelo na ministarstvo branitelja Armije BiH i da je HVO na sve načine izbačen i revizija koja se provodi je selektivna i u većoj mjeri protuzakonita”, kazao je za Fenu Perić.

U vezi s obustavom isplate naknada braniteljima iz četiri općine ZHŽ-a, Perić je kazao da je ministar Krajina još ranije obustavio isplate na cijelom prostoru Federacije, ali su se dogovorili nekakvi potezi da se ide u razgovore ali to isto, kako je rekao Perić, nije ispoštovano od navedenih općina.

“Mora se shvatiti da se razgovarati mora i da revizija treba ići i to, ponavljam, principijelno, zakonito i neselektivno”, istaknuo je Perić.