ZABORAVITE TABLETE! Ovo je prirodni lijek kojim ćete zaustaviti proljev

Proljev je neugodna pojava, koju većinom doživimo barem dva puta godišnje. Ne predstavlja pravu opasnost po zdravlje, no svakako želimo što prije zaustaviti proljev. Danas postoje mnogi lijekovi za zaustavljanje proljeva, no mi ćemo ovdje spomenuti neke prirodne preparate.

Prvo ćemo u par rečenica objasniti proljev, kao pojavu i onda kazati koji su prirodni lijekovi dobri za zaustavljanje proljeva.

Mnogi ljudi dobiju proljev jednom do dva put godišnje. Proljev uglavnom ne traje dulje od 3 dana i tretira se ciljanom prehranom i lijekovima bez recepta. Poznati su akutni i kronični proljev. Akutni proljev traje do nekoliko dana, a kronični najmanje 3 tjedna. U nastavku ćemo predstaviti neke lijekove za kratkotrajni, odnosno akutni proljev.

Uzročnici proljeva

Postoje mnogi faktori koji uzrokuju proljev. Često se proljev pojavi kao reakcija na neku virusnu zarazu, no razlozi su često i bakterijska infekcija koja je posljedica trovanja hranom, infekcije uzrokovane stranim organizmima u našem tijelu, stres, strah i ostali psihosomatski uzročnici. Proljev se može pojaviti i kao posljedica konzumiranja hrane koja ne odgovara probavi, alergije na pojedinu hranu, uzimanje lijekova kojima je to nuspojava te neke bolesti probavnog sustava ili konzumiranje alkoholnih pića.

Lakši simptomi proljeva su grčevi i nadutost, mekana i vodenasta stolica, mučnina i povraćanje te nagla potreba da se ide na WC. Možemo osjetiti i razne turbulencije u području trbuha i crijeva, suha usta i glavobolju, koja se javlja kao posljedica dehidracije.

Teški simptomi proljeva su krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine i groznica popraćena visokom temperaturom.

Učinkovit prirodni lijek protiv proljeva

Pomiješajte 3 žličice mljevene kave s dvije žlice limunovog soka, i to miješajte žlicom dok ne dobijete kašu. Pojedite smjesu koju ste dobili. Okus nije prijatan, no izdržite bez dodavanja nekakvih sladila, jer ona mogu pogoršati proljev.

Poznato je da sušene borovnice zaustavljaju proljev, a najbolje ih je uzimati s probioticima iz jogurta i sličnih proizvoda.

Protiv proljeva će pomoći i bijela riža. Obična, kuhana bijela riža koristi se još od davnina kao efikasan lijek protiv proljeva. Koristi se u borbi protiv želučanih tegoba jer je lako probavljiva i neće izazvati mučnine ni iritacije želuca. Jednostavno pojedite šaku kuhane, lagano zasoljene bijele riže. Kada ponovno osjetite glad pojedite još toliko. Porcije moraju biti male.

Banana će pomoći da zaustavite proljev. Ovo ukusno voće doslovno ‘zatvara’ probavu zbog čega je odličan odabir protiv proljeva. Banana sadrži veliku količinu pektina koji je preporučljiv kod želučanih tegoba. Isto tako, u banani pronalazimo puno kalija i elektrolita koji su nam potrebni u trenutku kada ih nekontrolirano gubimo prekomjernim izbacivanjem tekućine. Da bi zaustavili proljev, jednostavno tijekom dana polako pojedite jednu do dvije zrele banane.