Za svih 105 Hrvata uhićenih u Ateni određen istražni zatvor, obitelji traže pomoć premijera Plenkovića

Za svih 105 osoba uhićenih nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih grupa pred stadionom AEK-a u Ateni, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je sinoć istražni zatvor, javljaju grčki mediji.

Određivanjem istražnog zatvora za posljednja 33 okrivljenika koji su jučer priznali krivnju, zaključen je istražni postupak, a uhićene osobe će biti raspoređene u 16 različitih zatvora na grčkom teritoriju, objavio je grčki portal sdna.gr.

Popisu optuženih naknadno je dodan još jedan Hrvat koji je uhićen kad je autobusnom linijom za odredište u Albaniji pokušao prijeći grčku granicu.

Prema policijskom izvješću radi se o bratu jednog od uhićenih. I njemu je određen istražni zatvor.

Roditelji navijača traže pomoć premijera Plenkovića

Skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva 29-godipnjeg Grka, obratili su se sinoć i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću od kojeg traže da iskoristi svoj politički utjecaj kako bi im osigurao sigurnost i pravično suđenje.

“Apeliramo na Vas da Vlada RH i Vi osobno putem diplomatsko konzularne mreže učinite sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih grupa u Ateni, našim članovima obitelji, sinovima, braći, supruzima i očevima, osigurali prije svega sigurnost koja im je na sve načine već sada tijekom istrage ugrožena. Molimo Vas da koristite politički utjecaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj mjeri štiti njihova ljudska prava”, stoji u pismu upućenom premijeru.

Roditelji i članovi obitelji izrazili su bojazan da će Dinamovi navijači nakon završetka saslušanja biti prebačeni u 16 različitih zatvora gdje im, strahuju, prijeti odmazda raznih navijačkih grupa.

“Zbog sigurnosti naših pritvorenih mladića, neophodno je da u zatvoru ostanu zajedno, izolirani od drugih zatvorenika. U suprotnom, gotovo je sigurno da će, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka za koji izražavamo najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije, osvete grčkih navijača i u konačnici dodatne eskalacije sukoba”, naveli su.

Roditelji također upozoravaju na izvještaj Vijeća Europe, odnosno njegovog Odbora za sprječavanje mučenja, nečovječnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, u kojem se žestoko kritizira prenapučenost, korupcija čuvara, premlaćivanja pa i ubojstva zatvorenika u grčkim zatvorima.

“Potpuno smo svjesni da naši članovi obitelji moraju odgovarati za djela koja su počinili, ali pritom je nužno da ih se ne tretira kao ubojice što, prema do sada poznatim činjenicama, oni nisu”, napominju.

Od predsjednika Vlade Hrvatske očekuju da razgovara s kolegama u Grčkoj i Europskoj uniji te da zajedno ponude izlaz iz ove “vrlo zabrinjavajuće i komplicirane međunarodne situacije, jednog presedana koji se do sada nikada nije dogodio”.

Sve gore navedeno ukazuje na vrlo nepravedan tretman i suđenje, smatraju potpisnici pisma, koji su nešto ranije od pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter također zatražili da poduzme sve potrebne radnje ne bi li pritvorenim navijačima bili zajamčeni sigurnost i pravično suđenje.

Skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka./Fena/HMS/