Published On: Fri, Oct 11th, 2013

Za RS potrebno hitno tiskanje još 50.000 popisnica!

Agencija za statistiku BiH odlučila je da se danas hitno ispisati 50.000 popisnica i dostavi Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske , kazala je danas na press – konferencija savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović .

Popisni biro Agencije za statistiku ponovno je danas zatražio od entitetskih zavoda da hitno dostave izvještaj o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren , izvještaj o rezervnim količinama od 10 posto koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave i rezervnim količinama popisnica koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije za statistiku .

Adembegović ističe da će Popisni biro Agencije za statistiku insistirati da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica P 1 ( popisnice za osobe ) na terenu i zašto nisu riješeni problemi nedostatka popisnica na terenu koji traje od nedjelje te da se utvrdi gdje je oko milijun popisnica koje su distribuirane na teren .

– Ukoliko se na temelju izvješća entiteta ne utvrde razlozi nedostatka popisnica Agencija za statistiku BiH će pokrenuti i postupak preispitivanja odgovornosti svih sudionika u popisu od općinskih / gradskih popisnih komisija do entitetskih zavoda – kazala je .

Napominje i da je Agencija za statistiku jučer poslala SMS – om obavijest svim popisivačima da oni koji su završili popis u svojim popisnim krugovima , uz zapisnik , razduže sve prazne popisnice i stave ih na raspolaganje svojim općinskim popisnim povjerenstvima .

Za potrebe popisa otisnuto je 4,6 milijuna popisnica P 1 ( za osobe ) , a procjena je da u BiH živi između 3,5 i 3,8 milijuna stanovnika što znači da je tiskano 20 posto više popisnih obrazaca u odnosu na procjenu .

– Sve popisnice su numerirane i zaštićene . Po rednom broju popisnice su zadužene te se lako može utvrditi u kojim općinama su zadužene popisnice koje nedostaju . Inače svaka poništena ili uništena popisnica mora se evidentirati kroz zapisnik – pojasnila je Ademegović uz napomenu da najviše nedostaje popisnica u općinskim / gradskim popisnim komisija u Republici Srpskoj .

Govoreći o popisivanju dijaspore Adembegović je podsjetila na zakonsku odredbu da ako državljani BiH dođu u zemlju za vrijeme popisa popisuju se kao privremeno prisutne osobe i kao takve ne mogu davati podatke za druge osobe nego isključivo samo za sebe

Fena