Published On: Sri, pro 14th, 2016

Za predsjednika Suda BiH izabran Ranko Debevec, kandidat iz reda ostalih

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH izabralo je suca Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH.
Za ovaj prijedlog glasovalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.
Debevec je predstavnik ostalih i dolazi iz Federacije BiH.
On je kao najbolji kandidat predložen od Podvijeća VSTV-a. Dobio je najveće ocjene na intervjuu, a imao je i najveće ocjene kada je riječ o ocjenama minulog rada.
Debevec ima 11 godina iskustva u pravosuđu, od toga zadnje tri kao sudac Suda BiH.
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je za Debeveca da je najbolji kandidat, te da je na intervjuu ostavio najbolji utisak i izložio eminentu viziju Suda BiH.
On je dodao da je u posljednje tri godine Debevec imao odlične rezultate kao sudac u Odjelu za organizirani kriminal.
Tegeltija je obrazložio da ne postoji ni ustavna ni zakonska obaveza da se vodi računa o nacionalnom balansu kada je riječ o pravosuđu na nivou BiH.
On je dodao da postoje dvije pravosudne institucije na nivou BiH – Sud i Tužiteljstvo BiH, a da postoje tri naroda i ostali, tako da nema institucija koliko ima naroda.
On je odbacio navode o diskreditaciji izbora predsjednika Suda BiH, navodeći da su u pitanju medijski i politički protisci i spinovi kojima VSTV ne smije podleći.
Tegeltija je naveo da je riječ o značajnom izboru, ali da se taj proces mora voditi po uobičajenim procedurama, javlja agencija Srna.
Na sjednici VSTV-a vodila se žestoka rasprava o listi i o nacionalnom balansu. Bošnjački članovi su inzistirali da se mora uzeti u obzir i nacionalni balans te da bi za predsjednika Suda BiH trebao biti izabran Bošnjak.
Član VSTV-a Goran Nezirović inzistirao je na poštivanju nacionalnog balansa, tvrdeći uz to da Debevec nije najbolji kandidat. On je predložio da se imenuje obnašatelj dužnosti predsjednika Suda BiH, te da se za dvije godine u paketu bira predsjednik Suda BiH, glavni tužitelj BiH i predsjednik VSTV-a.
Članica VSTV-a Alma DŽaferović rekla je da 1,8 milijuna Bošnjaka zaslužuje da ima predstavnika u rukovodećim pozicijama u pravosuđu na nivou BiH i predložila je kandidata Izu Tankića za predsjednika Suda BiH.
Zamjenica predsjednika VSTS-a Ružica Jukić rekla je da je Debevec najbolji kandidat i da to garantira svojom čašću.
“Mi se principa držimo samo kad nam odgovara. Gdje piše da predsjednik Suda BiH treba biti Bošnjak”, rekla je Jukić, upitavši Nezirovića zašto nije vodio računa o nacionalnom balansu kada su imenovani rukovoditelji u pravosuđu Županije Sarajevo gdje uopće nema Hrvata ili kada sedam godina nije bilo Hrvata na rukovodećim funkcijama u pravosuđu na nivou BiH.
Ona je poručila da nikad neće podleći pritiscima SDA ili bili koga drugog.
“Neka je na sramotu svih koji sumnjaju u naš izbor. Ne mogu vjerovati da je politika tako utjecala na vas”, rekla je Jukić.
Dva člana VSTV-a Goran Radević i Jadranka Lokmić Misirača su zbog funkcija u Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH bili izuzeti od glasovanja.