Published On: Sri, lis 19th, 2016

ZA NE POVJEROVATI Stolački imami sudjelovali u neredima 2.listopada


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac Amer Beča(1982) je među jedanaest osoba protiv kojih je MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a zbog incidenata i prekidanja izbora u Stocu 2. listopada ove godine.
MUP HNŽ-a ranije je priopćio da su kaznene prijave podnesene protiv Salmira Kaplana (1981.), Ahmeta Ljubovića (1960.), Demira Mahmutčehajića (1976.), Nihada Bajramovića (1991.), Amera Beče (1982.), Nermina Bise (1975.), Bećira Zukića (1984.) i Denisa Pirije (1981.) iz Stoca, no javnost nije bila upoznata s činjenicom da je među njima i stolački imam.
Uz ostale, Beča se sumnjiči za ”uništenje izbornih isprava”, ”nasilničko ponašanje”, ”oštećenje tuđe stvari” i ”ugrožavanje sigurnosti” za koja prijete kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Uz Beču, kao aktivistu u zaustavljanju stolačkih izbora spominje se još jedan imam s područja općine Stolac. Sedamnaest dana nakon što su prekinuti izbori u Stocu nema odluke o ponavljanju izbora u tom gradu, kao ni o sankcijama za one koji su ukrali izbore Stočanima.
Nitko iz sarajevskoga kruga ni političkog ni medijskog nije osudio što se dogodilo u Stocu, te jasno rekao da se sve moglo dogoditi, ali šake i noge ne. Čak se relativizira cijela stvar na način “Kaplan je udario Raguža, ali on ne bi završio u bolnici da nije udario glavom u pločice!?”. Raguž se, pukom srećom, živ i zdrav vratio svojoj obitelji, a pita se što bi bilo da je on udario Kaplana.
Središnje izborno povjerenstvo, po pitanju Stoca je duboko podijeljeno, a izvjesno je da će za konačnu odluku o gradiću na Bregavi prevagnuti Srbi. (K.S.P/Republikainfo.com)