Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Yee: Politika sukobljavanja prijeti zaustavljanjem reformi

Must Read

SAD i njezini partneri zabrinuti su zbog toga što u regiji zapadnog Balkana postoje brojna neriješena pitanja, no posebni je problem Bosna i Hercegovina u kojoj stalna politika sukobljavanja prijeti zaustaviti započete refomske procese, izjavio je u utorak u Sarajevu zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Hoyt Yee.

Države regije i dalje imaju ozbiljnih poteškoća u borbi protiv korupcije i nastojanjima da se uspostavi vladavina prava no napredak postoji i on se posebice vidi u slučaju Crne Gore, koja je sad na korak do punopravnog članstva u NATO-a a značajna su i posignuća Albanije, ocijenio je na konferenciji za novinstvo Yee koji je trenutačno najviši dužnosnik State Departmenta zadužen za područje Balkana.

Neuralgičnom točkom u tom dijelu Europe SAD posebice vide BiH i stoga je snažno podržao inicijativu EU za približavanje BiH Uniji kroz provedbu reformi.

Ta inicijativa, pokrenuta potkraj 2014. godine, u prošloj je godini dala prve vidljive rezultate no sada sada je zabilježen zastoj jer se oteže s dogovorom o mehanizmu koordinacije odnosa s Bruxellesom, prilagodbom Privremenog trgovinskog sporazuma pa čak i s objavom rezultata popisa stanovništva provedenog još 2013. godine bez čega BiH ne može pružiti vjerodostojne informacije potrebne za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Uz sve to procjena je kako će lokalni izbori zakazani za listopad dodatno zaoštriti političku retoriku i sukobe što podjednako brine i SAD i EU.

Hoyt Yee je novinarima u utorak kazao kako SAD dijele zabrinutost zbog zastoja u reformskim procesima.

“Postoji rizik da BiH nastavi zaostajati za regijom jer druge države provode reforme dok se u BiH političari i dalje teško usuglašavaju oko poduzimanja nužnih koraka”, kazao je Yee pojašnjavajući kako iz Washingtona pozivaju bosanskohercegovačke političare da pokažu više odlučnosti za postizanje dogovora o spornim pitanjima.

Dodao je kako težina potrebnih reformi ne može biti izlikom pod kojom će se one izbjegavati.

Pozvao je BiH da nastoji ojačati veze s NATO-om iako je upozorio kako je zbog nedvoršenog procesa uknjižbe nepokretne imovine u BiH neizvjesno hoće li predstojeći summit NATO-a u Varšavi toj zemlji dati suglasnost za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) na što se čeka godinama.

Aktiviranje MAP-a blokirano je zbog protivljenja vlasti Republike Srpske da se vojarne i poligoni uknjiže na Ministarstvo obrane BiH. Vlada u Banja Luci traži da se ta imovina prepiše entitetima a da je oni onda daju na posudbu državi idnosno njenim orućanim snagama što je za NATO neprihvatljivo.

Komentirajući prosvjedna okupljanja pristaša vladajuće strane i oporbe u Banja Luci prošlog tjedna Yee je kazao kako SAD podupiru pravo građana da na demokratski i nenasilan način iskažu svoje viđenje stanja u društvu.

“Nama je važno da su prosvjedi bili mirne no zabirnuti smo zbog jake i nekorisne retorike”, kazao je Yee pojašnjavajući kako SAD osuđuju “govor mržnje i nacionalistička stajališta” kakva su se čula protekle subote u Baja Luci.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -