Utorak, 7 svibnja, 2024

Komu treba istraga kad imamo američke tajne službe

Must Read

SAD i Velika Britanija ulaze, po svemu sudeći, u novi rat, a da UN-ovi istražitelji nisu dobili priliku utvrditi koja je od zaraćenih strana prije tjedan dana u Siriji upotrijebila kemijsko oružje pobivši više stotina, možda i preko tisuću civila

Savezničke snage grupiraju svoje vojne sile pred Sirijom s namjerom da interveniraju na strani pobunjenika protiv vladajućeg režima. SAD optužuje vlast Bašara al Asada da je nedaleko od Damaska upotrijebila zabranjeni bojni otrov sarin, ali javnosti nisu predočeni konkretni dokazi koje bi prikupila istraga koju bi se moglo smatrati nezavisnom.

Sumnje o stvarnim počiniteljima rastu jer se sve to događa u danima kada je inspekcija UN-ovih stručnjaka, nakon višemjesečnih napora, konačno dobila pristup mjestima na kojima se koristilo kemijsko oružje. Uz to, šefica UN-ove istrage Carla del Ponte prije nekoliko mjeseci je, razgovarajući sa žrtvama i svjedocima ranijih kemijskih napada, upozorila kako postoje značajne naznake da su kemijsko oružje zapravo koristili pobunjenici na čiju se stranu u ratu svrstava Zapad, iako u redovima tih pobunjenika ratuju, između ostalih, i radikalni islamisti bliski Al Kaidi. 

Građani SAD-a i V. Britanije masovno protiv intervencije

Prema anketi YouGova, čak 74 posto Britanaca protivi se ulasku u sirijski rat – 50 posto ne odobrava čak ni raketne udare. U SAD-u pak, anketa Reuters/Isposa pokazuje da vojnu akciju podržava samo devet posto građana.

Jedina informacija o navodnim konkretnim dokazima protiv Asadovog režima koja se danas pojavila dolazi od američkog časopisa Foreign Policy, a poziva na izvore iz američkih obavještajnih službi.

U članku se navodi da je američka špijunaža presrela telefonski razgovor između sirijskog ministra obrane Fahda Džassima al Freidža i podčinjenog mu načelnika kemijskih snaga. Iz snimke razgovora, koja nije objavljena, navodno se dade naslutiti da Asadov ministar nema pojma o tome što se dogodilo, pa nije jasno tko je naredio napad, ali je, tvrde američke tajne službe, to dovoljan dokaz da je kemijsko oružje na području Ghoute u okolici Damaska potegnula Asadova strana.

Protivnici savezničke intervencije, među kojima od svjetskih sila prednjače Rusija i Iran, traže da se napad odgodi barem dok se ne utvrdi koja je strana počinila zločin. Zagovornici intervencije drže pak da Bašar al Asad mora biti svrgnut ili barem dovoljno oslabljen kako bi na eventualnoj budućoj mirovnoj konferenciji bio popustljiviji. U dvogodišnjem ratu u Siriji brojka mrtvih odavno je prešla stotinu tisuća, a nekoliko milijuna ljudi otjerano je u izbjeglištvo.

t portal

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rektor u pismu fakultetu priznao financijsku neodrživost mostarskog Sveučilišta?!

''Sveučilište u Mostaru uplatilo je Fakultetu građevine (sic!), arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 885.300 KM....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -