Nedjelja, 8 rujna, 2024

ISTINA O KOJOJ SE U BIH ŠUTI: Iz zemlje krvi i meda najviše je protjerano Hrvata

Must Read

SARAJEVO – Da nije bilo rata, u Bosni i Hercegovini vjerovatno bi do danas bilo oko pet milijuna stanovnika, kazao je u izjavi za Agenciju Fena profesor statistike i demografije prof. dr. Hasan Zolić koji je bio uključen u posljednji popis u Bosni i Hercegovini 1991. godine.

Zolić je istaknuo kako će popis stanovništva i domaćinstava u BiH zakazan za travanj 2013. godine pokazati da je regionalna rasprostranjenost i razmještaj stanovništva bitno drugačiji.

Posebno će to biti primjetno na primjeru istočne Bosne i istočne Hercegovine gdje u nekim mjestima uopće neće biti stanovništva, a s druge strane bit će veća koncentracija stanovništva u i oko Sarajeva, Mostara i nekih drugih gradova u odnosu na 1991. godinu.

Govoreći o etničkom sastavu stanovništva i o mogućim pokazateljima koje će popis donijeti, Zolić kaže da prema sadašnjim podacima Hrvata će bit gotovo upola manje nego 1991. godine kada ih je bilo oko 960.000, Srba i Bošnjaka će također biti manje, ali ne mnogo manje.

Kada su u pitanju migracije, Zolić podsjeća kako one imaju dvostruki odraz. Prvo smanjuje se broj stanovnika, a drugo je što se prazne neka područja. Hrvati i Srbi imigrirali su u zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, dok su Bošnjaci više imigrirali u zemlje izvan granica zapadnog Balkana.

EUROSTAT je propisao u formularu za popis obvezna i neobvezna pitanja. Među neobveznim pitanjima je nacionalnost i vjeroispovijest, kao i 1991. godine, tako će i 2013. godine biti građana koji se neće izjašnjavati o tim pitanjima. To ipak neće u velikoj mjeri imati odraza na vjerodostojnost podataka iz popisa.

-Popis stanovništva je važan da bi se utvrdio broj stanovnika, starosna i spolna struktura, mjesto rođenja, ekonomska struktura stanovništva, nezaposlenost i obrazovana struktura stanovništva. To su kapitalna pitanja koja su vezana za čovjeka, preporučljivo je da se ljudi izjasne i o vjeroispovijesti i nacionalnosti, ali nije presudno, zaključio je Zolić.

bitno.ba l poskok.info
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ukrajina smišlja novi plan za prisilno regrutiranje građana

Ukrajinski vojni službenici, prema posljednjim izvještajima, počeli su instalirati uređaje za ometanje mobilnih telefona u svoja vozila kako bi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -