Utorak, 21 svibnja, 2024

ISTINA O KOJOJ SE U BIH ŠUTI: Iz zemlje krvi i meda najviše je protjerano Hrvata

Must Read

SARAJEVO – Da nije bilo rata, u Bosni i Hercegovini vjerovatno bi do danas bilo oko pet milijuna stanovnika, kazao je u izjavi za Agenciju Fena profesor statistike i demografije prof. dr. Hasan Zolić koji je bio uključen u posljednji popis u Bosni i Hercegovini 1991. godine.

Zolić je istaknuo kako će popis stanovništva i domaćinstava u BiH zakazan za travanj 2013. godine pokazati da je regionalna rasprostranjenost i razmještaj stanovništva bitno drugačiji.

Posebno će to biti primjetno na primjeru istočne Bosne i istočne Hercegovine gdje u nekim mjestima uopće neće biti stanovništva, a s druge strane bit će veća koncentracija stanovništva u i oko Sarajeva, Mostara i nekih drugih gradova u odnosu na 1991. godinu.

Govoreći o etničkom sastavu stanovništva i o mogućim pokazateljima koje će popis donijeti, Zolić kaže da prema sadašnjim podacima Hrvata će bit gotovo upola manje nego 1991. godine kada ih je bilo oko 960.000, Srba i Bošnjaka će također biti manje, ali ne mnogo manje.

Kada su u pitanju migracije, Zolić podsjeća kako one imaju dvostruki odraz. Prvo smanjuje se broj stanovnika, a drugo je što se prazne neka područja. Hrvati i Srbi imigrirali su u zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, dok su Bošnjaci više imigrirali u zemlje izvan granica zapadnog Balkana.

EUROSTAT je propisao u formularu za popis obvezna i neobvezna pitanja. Među neobveznim pitanjima je nacionalnost i vjeroispovijest, kao i 1991. godine, tako će i 2013. godine biti građana koji se neće izjašnjavati o tim pitanjima. To ipak neće u velikoj mjeri imati odraza na vjerodostojnost podataka iz popisa.

-Popis stanovništva je važan da bi se utvrdio broj stanovnika, starosna i spolna struktura, mjesto rođenja, ekonomska struktura stanovništva, nezaposlenost i obrazovana struktura stanovništva. To su kapitalna pitanja koja su vezana za čovjeka, preporučljivo je da se ljudi izjasne i o vjeroispovijesti i nacionalnosti, ali nije presudno, zaključio je Zolić.

bitno.ba l poskok.info
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -