Published On: Pet, sij 12th, 2018

OTAC NACIONALIZMA U FEDERACIJI: Ne Dayton 2, nego EU1 i europeizaciju

 

Nakon što je pristao na ucjenu Alije Izetbegovića, te njegovu apelaciju Ustavnom sudu proveo, onako, kako ju ni u najsvjetlijim obrisima snova nije mogao zamisliti taj nikad neoptuženi šef El Mudžahida, Petritscha se slobodno može nazvati grobarom Daytona.

Nakon njega Dayton više nije imao smisla. Pokopao ga je 2000-e godine. I u FBIH uveo rasistički sustav.  Od FBIH napravio provizorij konstantnog nacionalizma koji je onda super došao Srpskoj. Nakon Petritscha Srpska se svijetu predstavlja kao manje problematičan dio BIH.

Petritsch nikada nije pozvan od OHR-a da vrait lovu zbog činjenice da nije čuvao Dayton. Njegovi amandmani pali su na Ustavnom sudu BIH. No šteta je već nepopravljiva. Upravo Izborna pravila koja je Petritsch nametnuo po želji Alije, čitaj Rijada, čitaj Ankare, nešto su što diže nacionalizam između Bošnjaka u FBIH s jedne strane, i Srba i Hrvata s druge. I danas prijete raspadu BIH. Petritsch to zna. Zna da je Dayton mrtav. Teško da ga peče savjest zbog tog. No jasno je da ne bi htio ostati upamćen kao netko tko je samo 5 godina nakon US ustava uništio isti taj famozni američki ustav. Petritschu je važno ostati američki igrač za ovaj dio EU. Kako ostati američki igrač kadi si najmasovniji i najrazvikaniji US izvozni proizvod za Europu, nakon Macintosha, uništio čim su ti ga dali u ruke?

Europski dužnosnici nikada nisu bili kritičniji prema političarima u BiH, kaže bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

On ističe da su u Bruxellesu nezadovoljni politikama podjela i sukoba te da nam ne treba Dayton 2 ni prastare politike, nego da nam treba EU1 i europeizacija Bosne i Hercegovine, prenosi Večernji.ba

Po njemu još manje se iz zemlje treba okretati ka Turskoj i Rusiji.

“Mi se u Europi ujednjujemo, a oni u BiH hoće da se dijele! To je definitivno pogrešan put!”, izjavio je Petritsch.

Iz Zagreba stiže drugačiji pogled. Profesor Dejan Jović smatra da bi bilo opasno ulaziti u projekte promjene Daytona bez jasnog cilja.

“Ja mislim da je Dayton još uvijek na snazi zato što bi svaka alternativa Daytonu bila suviše riskantna.

Mislim da Zapad nikada neće ići mijenjati politički sustav u Bosni i Hercegovini ako nije u potpunosti siguran da neće biti sukoba zbog takve promjene i da će biti barem nekih poboljšanja.”

Analitičar Florian Bieber ističe da je vidljivo je u našoj zemlji već krenula predizborna kampanja što uvelike šteti našoj zemlji.

“Mislim da se međunarodna zajednica stvarno pita što može uraditi s Bosnom i Hercegovinom. To je dilema koju imamo u vezi sa summitom u svibnju u Sofiji. To bi značilo da su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana započeli pregovore ili se približavaju, a da su dvije zemlje, Bosna i Hercegovina i Kosovo još uvijek daleko”.

Petritsch zaključuje da bi za Bosnu i Hercegovinu najbolje bilo kada bi iskoristila naredne dvije godine i predsjedanje Bugarske, Austrije i Rumunije Europskom Unijom.