Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Wisse Smit – agentica koja je pred Dayton odradila Šaćirbegovića

Must Read

AnaBivši agent nizozemske tajne službe tvrdi: Mabel Wisse Smit je zavela Šaćirbegovića kako bi joj otkrio planove pred Dayton!

Frits Hoekstra, nekadašnji pripadnik nizozemske obavještajne službe objavio je knigu memoara nazvanu Ured, u kojoj tvrdi kako je nizozemska princeza Mabel Wisse Smit radi za ovu obavještajnu agenciju tokom ’90-ih godina. Jedan od njezinih ključnih zadataka bio je, kako piše Hoekstra, vrbovanje tadašnjeg ministra inozemnih poslova BiH, Muhameda Šaćirbegoviće pred pregovore u daytonu, kako bi se saznali stavovi I planovi bh. delegacije, pred put u američku vojnu bazu Wright-Patterson, piše Slobodna Bosna.

Princeza je, kako piše Hoekstra, bila debelo uvučena u obavještajne aktivnosti uoči mirovnih pregovora. Iako je za ovu obavještajnu službu počela raditi još kao studentica, najveći uspjeh u obavještajnoj karijeri bila joj je upravo uloga u BiH. Hoekstra tvrdi kako je Wisse Smit zavela Šaćirbegovića po nalogu ove službe i tako došla do svih informacija vezanih za dogovore u Daytonu.

Hoekstrina knjiga samo je potvrda svih članaka o vezi Wisse Smit i Šaćirbegovića koje je Slobodna Bosna objavljivala u proteklih devet godina

Mabel i Muhamed, koji je od nje stariji jedanaest godina, upoznali su se 1993. godine, kada ona dolazi u New York i počinje stažirati u Ujedinjenim narodima, gdje je on obavljao dužnosti ambasadora naše zemlje pri ovoj Misiji. Veza je trajala pune tri godine. Tijekom 1995. godine Muhamed Šaćirbegović je postao ministar vanjskih poslova BiH.

U to vrijeme posjetio je i Nizozemsku i prisustvovao hokejaškoj utakmici u društvu njene porodice… Malo kasnije se pokazalo da su se prije toga zaručili u Francuskoj. Prethodno, za vrijeme večere u Francuskoj, u rezidenciji američkog ambasadora u ovoj zemlji, Muhamed je šarmantnu Mabel predstavio kao svoju vjerenicu. Te večeri bili su prisutni visoki gosti i tako je Mabel došla u kontakt sa američkim ambasadorom u Francuskoj, potom i sa Wesleyjem Clarkom, generalom NATO-a, Richardom Holbrookeom, američkim diplomatom.

I tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izbetbegović bio je prisutan te večeri koja će ostati zapamćena kao večer nade i nemira. Dan kasnije saznat će se zašto Amerikanci su počeli bombardirati položaje Srba u Bosni i Hercegovini. Nije poznato koliko je dugo nakon toga trajala veza između Mabel i Muhameda, ali se zna da se ona od tada jako  zauzimala za Bošnjake. Uostalom, sve optužbe koje su upućene Šaćirbegoviću ona odbija. Ali, on ima i podršku američkog lobija.

Početkom 2002. godine, bosanska vlada zatražila je od Interpola njegovo uhićenje zbog novca koji je pronevjerio. Nasuprot tome, on je u telefonskom razgovoru za Washington Post izjavio: ’Zbog poteškoća u Vladi BiH poslije rata nastala je haotična situacija i novac je negdje prebačen. Ponekad bez potpunog odobrenja vlade, ali uvijek za vladine poslove, ja lično nisam imao korist od toga.” (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -