Published On: Pet, tra 20th, 2012

Wisse Smit – agentica koja je pred Dayton odradila Šaćirbegovića

AnaBivši agent nizozemske tajne službe tvrdi: Mabel Wisse Smit je zavela Šaćirbegovića kako bi joj otkrio planove pred Dayton!

Frits Hoekstra, nekadašnji pripadnik nizozemske obavještajne službe objavio je knigu memoara nazvanu Ured, u kojoj tvrdi kako je nizozemska princeza Mabel Wisse Smit radi za ovu obavještajnu agenciju tokom ’90-ih godina. Jedan od njezinih ključnih zadataka bio je, kako piše Hoekstra, vrbovanje tadašnjeg ministra inozemnih poslova BiH, Muhameda Šaćirbegoviće pred pregovore u daytonu, kako bi se saznali stavovi I planovi bh. delegacije, pred put u američku vojnu bazu Wright-Patterson, piše Slobodna Bosna.

Princeza je, kako piše Hoekstra, bila debelo uvučena u obavještajne aktivnosti uoči mirovnih pregovora. Iako je za ovu obavještajnu službu počela raditi još kao studentica, najveći uspjeh u obavještajnoj karijeri bila joj je upravo uloga u BiH. Hoekstra tvrdi kako je Wisse Smit zavela Šaćirbegovića po nalogu ove službe i tako došla do svih informacija vezanih za dogovore u Daytonu.

Hoekstrina knjiga samo je potvrda svih članaka o vezi Wisse Smit i Šaćirbegovića koje je Slobodna Bosna objavljivala u proteklih devet godina

Mabel i Muhamed, koji je od nje stariji jedanaest godina, upoznali su se 1993. godine, kada ona dolazi u New York i počinje stažirati u Ujedinjenim narodima, gdje je on obavljao dužnosti ambasadora naše zemlje pri ovoj Misiji. Veza je trajala pune tri godine. Tijekom 1995. godine Muhamed Šaćirbegović je postao ministar vanjskih poslova BiH.

U to vrijeme posjetio je i Nizozemsku i prisustvovao hokejaškoj utakmici u društvu njene porodice… Malo kasnije se pokazalo da su se prije toga zaručili u Francuskoj. Prethodno, za vrijeme večere u Francuskoj, u rezidenciji američkog ambasadora u ovoj zemlji, Muhamed je šarmantnu Mabel predstavio kao svoju vjerenicu. Te večeri bili su prisutni visoki gosti i tako je Mabel došla u kontakt sa američkim ambasadorom u Francuskoj, potom i sa Wesleyjem Clarkom, generalom NATO-a, Richardom Holbrookeom, američkim diplomatom.

I tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izbetbegović bio je prisutan te večeri koja će ostati zapamćena kao večer nade i nemira. Dan kasnije saznat će se zašto Amerikanci su počeli bombardirati položaje Srba u Bosni i Hercegovini. Nije poznato koliko je dugo nakon toga trajala veza između Mabel i Muhameda, ali se zna da se ona od tada jako  zauzimala za Bošnjake. Uostalom, sve optužbe koje su upućene Šaćirbegoviću ona odbija. Ali, on ima i podršku američkog lobija.

Početkom 2002. godine, bosanska vlada zatražila je od Interpola njegovo uhićenje zbog novca koji je pronevjerio. Nasuprot tome, on je u telefonskom razgovoru za Washington Post izjavio: ’Zbog poteškoća u Vladi BiH poslije rata nastala je haotična situacija i novac je negdje prebačen. Ponekad bez potpunog odobrenja vlade, ali uvijek za vladine poslove, ja lično nisam imao korist od toga.” (Dnevnik.ba)