Published On: Mon, Mar 6th, 2017

Wilz: Moramo naći način kako da se izborimo sa nasilnim ekstremizmom

Sigurnosni izazovi s kojima se suočava BiH nisu karakeristični samo za ovu zemlju: svi imamo svoju ulogu u zaštiti našeg zajedničkog euroatlantskog prostora. NATO se suočava s izazovima i svi se moramo uključiti, izjavila je u intervjuu za portal European Western Balkans (EWB) zapovjednica NATO stožera Sarajevo Giselle Wilz.

”Ali, također se moramo nositi i s prijetnjama koje su tu, bliže nama, kao što su nasilni ekstremizam i radikalizacija, cyber-napadi, organizirani kriminal, i drugo. Pregled obrane identificira prijetnje s kojima se suočavate i objašnjava kako će se BiH nositi s njima. Nadam se da će pregled biti predstavljen javnosti u dogledno vrijeme”, kazala je.

Wilz naglašava da umjetne tenzije stvaraju lošu predstavu o BiH i obeshrabruju investiranje.

”BiH je puna talentiranih i marljivih ljudi i oni su sposobni učiniti BiH prosperitetnom zemljom. Sve što im treba su uvjeti za to – da to mogu učiniti u BiH, da ne odlaze i odnose svoj talent u druge zemlje”, smatra Wilz.

Navela je da je tijekom nedavne posjete BiH glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naznačio da je postignut napredak u registraciji vojne imovine i ohrabrio je BiH da učini sve da se proces registracije nastavi i dovrši.

”Svi znamo da će to biti veliki izazov. Teško je predvidjeti na koji način se ovaj problem može uskoro riješiti, osim ako ne dođe do velike promjene u političkoj klimi”, izjavila je Wilz za portal EWB.