Utorak, 18 lipnja, 2024

William Hague postavio rok za promjenu ustava

Must Read

Finci_Sejdic_skenPovodom nesprovođenja presude u slučaju Sejdić-Finci, saopćenjem za javnost oglasio se Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova Velike Britanije, William Hague. Saopćenje u cijelosti prenosimo:

“Na državama-članicama Vijeća Evrope je da osiguraju da Bosna i Hercegovina postigne odgovarajući rezultat u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH.
Kao što presuda i nalaže, Bosna i Hercegovina mora prilagoditi svoj ustav, tako da se osigura da nijedan građanin nije onemogućen da se kandiduje za političke funkcije, neovisno o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti.

Izražavam žaljenje zbog činjenice da Zajednička privremena komisija Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije napravila dovoljan napredak ka punom provođenju presude. Evropsko vijeće Evropske unije je u martu 2011. godine jasno istaklo činjenicu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU neće moći stupiti na snagu sve dok se ne učini kredibilan napor ka punom provođenju presude.

S navedenim u vezi, izražavam nadu da će doći do značajnog i opipljivog napretka ka punom provođenju presude do juna, kada će biti održan sljedeći sastanak Komiteta ministara VE u vezi sa ljudskim pravima. Pozivam političke lidere BiH da učine odlučan napor, kako bi njihovu dugotrajnu diskusiju po pitanju presude što ranije priveli kraju, te donijeli zaključak koji će biti u skladu sa presudom Suda u Strazburu.

Svjestan sam činjenice da postizanje dogovora o ustavnoj reformi nije lak zadatak za bilo koju zemlju, a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu. Takođe mi je poznato da problem u vezi sa slučajem Sejdić-Finci proističe iz Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, BiH nije prva zemlja koja treba promijeniti svoj ustav, kako bi se ispunili evropski standardi, te apelujem na bh. lidere da reaguju bez odlaganja, kako bi se osiguralo da BiH ne zaostaje za svojim susjedima na putu ka članstvu u EU.”

Radiosarajevo.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -