Published On: Sun, Aug 11th, 2013

WikiLeaks: “Taktički napad Guča” na antiameričko raspoloženje

Sabor trubača u Guči bio je glavna tema povjerljivog izvješća ambasade SAD, poslanom Vijeću za nacionalnu sigurnost te zemlje 14. kolovoza 2009, koji je dospio do stranice WikiLeaks.

Kako je objavljeno na sajtu RTS, autor izvještaja iz Guče bila je Jennifer Brash, tada zamjenica veleposlanika SAD u Beogradu i otpravnica poslova američkog veleposlanstva. Ona je bila gost Sabora i domaćin orkestru američke mornarice stacioniranom u Napulju pod nazivom “Diplomati”, koji je svirao u Guči te godine.

Evo što je miss Brash napisala, a objavio Julian Assange:

“Veleposlanstvo je, u taktičkom napadu na antiameričko raspoloženje, dovela orkestar mornarice da svira na festivalu puhačkih orkestara u Guči, u unutrašnjosti koja naginje nacionalistima. To je bilo rizično. Bilo je više od pola milijuna slavljenika u Guči. Radi se o festivalu tradicionalne srpske glazbe, ali u siledžijskom, pivom podmazanom ambijentu. Orkestar je doživio dobrodošlicu od strane dužnosnika, čak organizatora i, najvažnije – naroda.

Pojavljivanje orkestra moglo je izazvati povratnu vatru, zbog antiameričkih pogleda tipičnih među sudionicima događaja. Guča leži u Šumadiji, središnjem regiji Srbije, gdje još vlada jak nacionalistički osjećaj i mnogi ljudi povezuju SAD s NATO bombardiranjem 1999.

 

Festival privlači pojedince sa sličnim naklonostima, zajedno sa strancima, stavljajući ih u promukao ambijent glasne glazbe, tradicionalne srpske hrane pečene na žaru i piva na točenje. Pojavljivanje vojnog orkestra u bijelim mornaričkim uniformama u unutrašnjosti Srbije moglo je da prizove negativne reakcije sudionika i tiska.

Međutim, postojala je samo jedna loša točka u toj perfektnoj tjednu. Za vrijeme ponoćnog koncerta koji je prenosila srpska državna televizija, 7. kolovoza, američki vojni orkestar pridružio se grupama iz Slovenije, Švicarske, Rumunjske, Francuske, Švedske, Grčke, Crne Gore, BiH i Makedonije na koncertu koji je uslijedio poslije lokalno poznate “Balkanike” i orkestra Bobana i Marka Markovića.

Dijelom zbog lošeg tajminga RTS-a, ogromne popularnosti tih orkestara i lako dostupnog piva, masa je na kraju došla u pomamu pa su “Diplomati” dočekani zvižducima, a nekoliko boca bačeno je na pozornicu. Ipak, kako su “Diplomati” počeli svoju verziju tradicionalne i popularne srpske pjesme “Svilen konac”, raspoloženje mase se promijenilo, a onda su prešli na popularnu američku glazbu i “Aj Fil Gud” Jamesa Browna i posjetioci su masovno zaigrali.

Orkestar je gostovao uživo u jednom popularnom jutarnjem TV-šou u Srbiji, i najzad se uputio na sabor. Reakcija je bila – oduševljenje.

Bilo na pozornici bilo šetajući kroz masu Gučom, članovi orkestra i i službenici ambasade pozdravljeni su oduševljenjem. Novine su javile da je Veleposlanstvo SAD bila u Guči zbog glazbe, vidjevši naše prisustvo kao znak poštovanja prema srpskoj tradicionalnoj kulturi.

Istaknuti nacionalni dnevnik “Politika” donio je sliku orkestra na prvoj strani “.

frontal.rs