WHO proglasio Europu epicentrom zaraze

Svjetska zdravstvena organizacija upravo je Europu proglasila epicentrom zaraze koronavirusom. Kako je broj slučajeva u Kini počeo opadati, a u Europi rasti, tako je došlo i do promjene, objasnili su na upravo održanoj presici.

“Sve više slučajeva je zabilježeno u Europi svakodnevno. Više nego što ih je bilo u Kini na samom vrhuncu epidemije”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

‘NE DOPUSTITE DA OVA VATRA SAMO GORI’

Danas je objavljeno kako države diljem svijeta pooštravaju mjere u pokušaju usporavanja koronavirusa dok broj zaraženih i smrtnih slučajeva raste, ali nadu daju Kina, otkuda je sve krenulo, i Južna Koreja, koju je među prvima pogodila epidemija, a u kojima broj oboljelih jenjava.

Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus uputio je molbu državama da koriste agresivne mjere, poput socijalnog distanciranja, kako bi spasile države. “Ne dopustite da ova vatra samo gori”, rekao je.

U ŠPANJOLSKOJ NAJTEŽE NAKON ITALIJE

Njegov istup dolazi nakon što je nekoliko zemalja u Europi izvijestilo o snažnom porastu broja oboljelih te smrti. Španjolska je sad najteže pogođena zemlja nakon Italije. U petak je Španjolska izvijestila o 50-postotnom skoku u broju mrtvih kojih je sada 120. Broj zaraženih je narastao na 4200. Premijer Pedro Sanchez najavio je izvanredno stanje koje stupa na snagu u subotu i trebalo bi trajati dva tjedna.

Krizni stožer je danas poslijepodne objavio da je u Hrvatskoj koronavirusom zaražena još jedna osoba te smo sada na 32 slučaja. Radi se o bliskom kontaktu osobe koja je već bila bolesna, rekao je ministar Vili Beroš, a iz Grada Zagreba kasnije su potvrdili da se radi o djetetu. To je prvi potvrđeni slučaj zaraze djeteta u Hrvatskoj.