Published On: Pet, pro 21st, 2012

Westendorp: "Još nema bh. Mendele"

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i aktualni glavni tajnik Madridskog kluba Carlos Westendorp pozvao je, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija, političke lidere u BiH da se ujedine oko zajedničkih interesa građa ove zemlje.
“Moj apel liderima u BiH je sačuvati jedinstvo zemlje. Ujedinjeni ste jači nego razdvojeni. U današnjem kompleksnom svijetu biti podijeljen je hendikep. Sada vrijedi pravilo: što veće, to bolje. Jedinstvena država i ujedinjen ekonomski prostor su ključni za opstanak i razvoj Bosne “, poručio je Westendorp u prvom intervjuu koji je nakon niza godina dao nekom mediju iz jugoistočne Europe.
Iako je poziciju visokog predstavnika u BiH napustio prije 13 godina, Westendorp je kazao da nikada nije prestao pomno pratiti zbivanja u BiH.
“Volim tu zemlju i njezine predivne ljude”, naglasio je španjolski diplomat i izrazio optimizam u vezi s budućnošću BiH.
“Vjerujem da će Bosna, unatoč svemu, biti ujedinjena, prosperitetna i demokratska zemlja. To će se sigurno dogoditi jer bosanski narod, nakon svega što je proživio, to zaslužuje. U Bosni me nikad nisu oduševljavali političari, jer nisu bili na razini zadatka, ali uvijek su me oduševljavali ljudi. Obični ljudi, mladi i stari, koji su izgubili sve, a tako su dobri i puni života. Bosna zaslužuje bolju poziciju u svijetu i mnogo više poštovanja “, istaknuo je Westendorp i dodao da političari moraju početi raditi za dobrobit naroda.
“Ja znam da se godinama traži neki bosanski Nelson Mandela. Nisam ga vidio u vrijeme mog mandata, a ne vidim ga ni danas u Bosni. Ni ja, nažalost, nisam mogao biti Nelson Mendela “, kazao je Westendorp.
Ovaj nekadašnji ministar vanjskih poslova Španjolske, kao visoki predstavnik u BiH, iskoristio je ovlasti koje je imao prema Daytonskom mirovnom sporazumu iu prvim godinama nakon rata donio odluke o novoj zastavi i himni, nakon što je propao pokušaj da se bh.. političari o tome dogovore. Westendorp je ponosan kad vidi zastavu BiH ispred zgrade UN-a u New Yorku i na svim drugim mjestima.
“Moj doživljaj Bosne i njezine zastave vrlo emotivan. Uspjeli smo stvoriti zastavu koju svatko može doživjeti kao svoju, prihvatiti je i voljeti. Organizirali smo natječaj za dizajn zastave. Originalno, zastava je bila u bijelo-plavoj kombinaciji kako bi asocirala na boje UN-a, ali ja sam pitao zašto ne bismo boje UN-a zamijenili bojama Europske unije. Na kraju zastava BiH postala je žuto-plava, kao što je i zastava EU, i svi su je prihvatili “, prisjetio se Westendorp.
On ne žali mnogo što himna Bosne i Hercegovine i nakon 13 godina nema tekst. Podsjeća da je isti slučaj sa Španijom.
“Ni himna moje zemlja nema tekst. Znam da bi sportaši i mnogi drugi u BiH voljeli da njihova himna ima riječi i da mogu pjevati kad državna reprezentacija igra nogometni meč ili kad nastupa na Olimpijskim igrama. Konsultirajte građane i umjetnike i neka parlament odabere tekst koji će svima odgovarati “, poručio je
Westendorp.
Iako je za vrijeme svog mandata u BiH od 1997. do 1999. maksimalno koristio tzv. Bonske ovlasti, Westendorp je pozvao na obustavu moći koje visokog predstavnika međunarodne zajednice izdižu iznad državnih institucija.
“Bonske ovlasti ne bi trebalo više primjenjivati. Bosna je već zrela država i ne treba joj protektorat kakav je imala odmah poslije rata. Ja sam morao po kratkom postupku rješavati stvari, ali sada 0,17 godina nakon rata, sve odluke trebaju donositi Bosanci, a ne stranci.
Madridski klub je spreman pomoći Bosni
Carlos Westendorp trenutno je generalni tajnik Madridskog kluba koji okuplja svjetske državnike, bivše predsjednike i premijere, a među njima su Bill Clinton, Mikhail Gorbatchev, Martti Ahtisaari, Wim Kok, Kofi Annan, Carl Bildt i mnogi drugi. Više od 90 nekadašnjih šefova država ili vlada spremni su pomoći Bosni i
Hercegovini, poručio je Westendorp.
“Mi smo na raspolaganju bosanskom narodu i bosanskim vlastima. Ako žele akciju od nas, bit ćemo tu. Spremni smo i voljni učiniti nešto za vas “, kazao je Westendorp u ime Madridskog kluba koji je proteklih dana u Little Rocku, u Sjedinjenim Američkim Državama, održao godišnju skupštinu kojoj su iz regije nazočili bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i aktualni šef bh.. diplomacije, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zlatko Lagumdžija.
Španjolski diplomat ne dijeli strahovanja ljudi na Balkanu da bi nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sljedeće godine ostatak zemalja regije mogao postati izolirano otok u Europi.
“Izolacija je najgora solucija. Najbolje je da se cijela regija integrira u EU, ali zemlje Balkana moraju učiniti sve da ispune uvjete. Narodi Balkana žele u EU, ali političari moraju uraditi ono što se od njih traži. Bosanski ustav je jedinstven na svijetu, ali ako ima volje da se stvari rješavaju onda će se riješiti “, kazao je Westendorp.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare