Published On: Pon, lis 19th, 2015

Washington upozorava RS: Ne igrajte se referendumom!

Američki State Department upozorio je sve one koji u manjem bh. entitetu zagovaraju održavanje referenduma kojim se dovodi u pitanje državno sudstvo i njegova nadležnost na cijeli teritorij BiH da su to antidaytonske aktivnosti usmjerene protiv integriteta zemlje i svakako nisu reformski put.

Referendum gura u izolaciju ne samo njegove zagovornike već i narod u RS, upozoravaju u State Departmentu.
Priopćenje koje je stiglo na e-mail adresu Glasa Amerike ovog vikenda očito predstavlja i jednu vrstu službenog neblagonaklonog komentara na boravak premijerke RS Željke Cvijanović u Washingtonu krajem prošlog tjedna, gdje se na zatvorenom panelu u organizaciji američkog magazina “Foreign Policy” raspravljalo o situaciji u BiH 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Cvijanović je, uz prisustvo plaćenih lobista RS, u Washingtonu pokušala aktualizirati pitanje referenduma o pravosuđu. No, naišla je na vidljivi bojkot američke administracije, a onda ponovljene i jasne riječi osude i upozorenja službenog Washingtona.

– Odluka RS da održi referendum izravno je kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, rečeno je u priopćenju State departmenta. U poruci se još navodi da bi održavanje referenduma bila izravna prijetnja sigurnosti, stabilnosti, ali i prosperitetu BiH, za što se u Amerikanci svih ovih 20 godina nakon Daytona zalažu.

– Sudstvo na državnoj razini ključno je za suverenitet i stabilnost BiH, poručili su iz američkog ministarstva vanjskih poslova. Održavajući nepopustljiv stav o ovom pitanju, oni su održavanje referenduma nazvali “neustavnim pokušajem”. To je, kako je istaknuto, i pokušaj skretanja s pravca reformi uz nastojanje da se dalje oslabe institucije BiH i to za Amerikance ostaje nedopustivo.

Time se, kako bi se moglo protumačiti, posjet Željke Cvijanović Washingtonu svela na puštanje probnih balona, uz mogućnost da se na licu mjesta uvjeri kako je referendum politička avantura koja će ovaj put sigurno imati posljedice zbog ove najnovije destabilizacije BiH u režiji vlasti RS.

– Oni u RS koji su odgovorni za kreiranje ove političke napetosti moraju izabrati između napretka kroz suradnju s partnerima u euroatlantskoj zajednici ili, s druge strane, staze koja vodi i političkoj i ekonomskoj izolaciji naroda koji oni predstavljaju, što ovaj referendum, po nama, jeste, kaže se u američkom upozorenju.

U izravnoj poruci i građanima BiH State department navodi da njihova budućnost i dalje ostaje u euroatlantskim integracijama.

Iz diplomatskih izvora  doznaje se da se Cvijanović nije najavila ni u Veleposlanstvu BiH u Washingtonu niti je njen boravak bio koordiniran s bh. diplomatima u SAD.
avaz.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare