VZT: ‘Kaznenim zakonom RS narušeni principi slobode izražavanja, može doći do gašenja medija’ – Hrvatski Medijski Servis

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Kaznenog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se, kako navode iz Vijeća za tisak i online medije u BiH, izravno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina, navode iz Vijeća za tisak, treba poduzeti konkretne korake u jamčenju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za tiskane i online medije BiH.

– Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, osobnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih dužnosnika – navedeno je, između ostalog, u Članku 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, kako navode u Vijeću, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Vijeće za tisak i online medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarske udruge, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u sljedećih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon./HMS/

more recommended stories