VUKSANOVIĆ: Nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta, bez obzira na prijetnje i dalje cu čestitati državne blagdane Hrvatske i Crne Gore

Ovih dana traje intenzivna medijska i paramedijska kampanja protiv mene, a zbog čestitke koju sam uputio za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Republike Hrvatske. Radit ću to i ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje primam, stoji u otvorenom pismu Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative, političke stranke koja okuplja hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori.

Vuksanović je istaknuo da rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već je završio Olujom.

-Oluja nije uzrok, već posljedica. Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njen narod. Nije Hrvatska vojska bombardirala Kruševac, Čačak ili Beograd, nije prešla srpsku granicu, već obratno. Građani Republike Srbije su cvijećem ispraćali tenkove tzv. JNA u osvajačke pohode na međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku, napisao je Vuksanović.

On podsjeća da je nakon četiri godine protjerivanja, ubijanja i maltretiranja nesrpskog stanovništva na prostoru tzv. Krajine i nakon što je srpsko rukovodstvo odbilo sve mirovne ponude (uključujući i nakaradni plan Z – 4) Hrvatska imala prirodno, legitimno i legalno pravo osloboditi svoj teritorij i donijeti slobodu svojim građanima.

-Za svako poštovanje je 10000 Srba koje je branilo svoju domovinu Hrvatsku od agresora iz Beograda. Uspjeh Vojno redarstvene akcije Oluja spriječio je da se u zaštićenoj zoni Bihać ne desi još jedna Srebrenica i još jedan genocid, dodao je Vuksanović.

On primjećuje da ovih dana, kad Hrvatska slavi oslobođenje od velikosrpske agresije, vidimo dvoličan odnos pojedinih političara iz Crne Gore prema RH.

Rado u službenim susretima izražavaju zahvalnost Hrvatskoj zbog njenog više nego partnerskog ponašanja i izuzetne pomoći u integracijskom procesu prema Europskoj uniji, ističu kako žele graditi najbolje susjedske odnose, a osporavaju joj pravo na obranu svojeg naroda i teritorijalnog integriteta, nazivajući oslobođenje zločinom. Tako se ne daje doprinos jačanju međudržavnih relacija, već se demonstrira licemjerje i neiskrenost, napisao je Vuksanović.

Svima onima koji mu govore da mu nije mjesto u vladi zbog stavova koje iznosi, ističe da nije spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta.

-Oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu nisu moje društvo. Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi, napisao je Vuksanović i dodao:

-Hrvatski narod dobro razumije Crnu Goru, jer se ona danas suočava s onom politikom s kojom se Hrvatska suočavala devedesetih godina. HGI ostaje vjerna svom nacionalnom biću i svojoj Crnoj Gori. To su kategorije oko kojih se ne pregovara, istaknuo je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative./HMS/