Subota, 13 travnja, 2024

VUKOVIĆ: Opasnost od terorizma u BiH ni manja ni veća u odnosu na druge države

Must Read
BANJALUKA, LONDON – Bosna i Hercegovina spada u skupinu država sa srednjim stupnjem opasnosti od napada terorista, čime je svrstana u najnezahvalniju poziciju u regiji.
Tako bar pokazuje procjena britanskog Ministarstva vanjskih poslova, u sklopu koje se savjetuje koje države (ne) treba izbjegavati pri putovanju na godišnji odmor.
Prenoseći tu analizu, agencija i portali jučer su prezentirali i interaktivnu kartu, na kojoj je BiH obojena narančastom bojom (srednji stupanj rizika), baš kao i Kosovo, koje je ovdje tretirano kao država.
Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, i brojne ostale nama bliske europske zemlje, obojene su u žuto, što znači da je, kada je riječ o terorizmu, u tim državama manja opasnost.
Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, smatra da opasnost u BiH nije ni manja ni veća u odnosu na druge države. On ističe da se ne bi složio da je BiH toliko opasna za putovanja.
“Naš ključni problem nije samo brojčano stanje, ili imenom i prezimenom iskazan broj terorista. Što ako neki, koji se nalaze u određenim zemljama, prestanu razmišljati da je džihad negdje drugo, već u našoj zemlji”, pita Vuković.
On ističe da BiH mnogo radi na prevenciji i podsjeća i na Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020. godine, čiji cilj nije samo represija, već u prvom redu preventivno djelovanje.
“Prevencija nam je jako bitna i tu nam je značajna suradnja sa svim religijskim zajednicama, ali i deradikalizacije mladih i slično”, naveo je Vuković.
On je podvukao da bi svi koji imaju ovakve procjene trebalo da ih predoče vlastima u BiH.
“Ako netko ima takve procjene, ja bih ga pozvao javno da ih podijeli sa sigurnosnim institucijama u BiH”, kazao je Vuković.
Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, također kaže da teroristička prijetnja u BiH nije ni manja ni veća u odnosu na države u susjedstvu, ali iu odnosu na ostale zemlje Europe.
“BiH nije ni manje ni više imuna na terorističke prijetnje u odnosu na ostale države. Mislim da takva procjena, kakva je predstavljena iz Londona, ne oslikava činjenično stanje kakvo je ovdje”, kazao je Kržalić.
Opasnost je, prema podacima britanskog Ministarstva vanjskih poslova, najveća u Španjolskoj, Francuskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu, te još nekim državama, koje su se stoga na karti “zacrvenile”.
Zemlje u kojima su šanse da se dogodi teroristički napad najmanje su Island, Poljska, Češka, Švicarska, Mađarska, Vijetnam, Japan, Bolivija i Ekvador.
Podsjetimo, u BiH je u bliskoj prošlosti zabilježeno više terorističkih napada, a posljednji se dogodio u Zvorniku, gdje je, prije nego što je ubijen, terorista usmrtio jednog, a ranio dvojicu policajaca lokalne policijske postaje.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -