Published On: Čet, velj 7th, 2013

Vukčević: Mladić mogao ranije da bude uhapšen

BEOGRAD – Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za najnoviji broj tjednika “Novi Magazin” da ima novih svjedoka trgovine organima na Kosovu i da su točni navodi bivšeg koordinatora službi sigurnosti Miodraga Rakića da je Ratko Mladić mogao biti ranije uhićen.
Vukčević je kazao da Tužiteljstvo ima novih saznanja i svjedoke o trgovini organa i da je o tome obavijestio šefa specijalnog istraživačkog tima Euleksa Johna Clinta Williamsona.
“Svjedok medicinskih procedura pod zaštitom ‘Darko’ rudnik je relevatnih podataka”, rekao je Vukčević i dodao da je svjedok bezbjedan pošto o njemu brine policija.
Prema njegovim riječima, u Bruxellesu je dobio ohrabrujuće vijesti da će se “sudski procesi odvijati izvan Prištine, izvan Kosova”.
On je potvrdio navode bivšeg koordinatora službi sigurnosti Miodraga Rakića da bi Ratko Mladić bio ranije procesuran da uhićenje njegovih jataka nije urađeno na inicijativu ravnatelja Sigurnosno-informativne agencije Radeta Bulatovića.
“To je bila pogreška, na što sam odmah upozorio, jer smo na taj način poslali signal Ratku Mladiću da je njegova mreža jataka provaljena i da mora da je promijeni. To su bila preuranjena uhićenja i zbog toga smo morali, kao što kaže Rakić, da Mladića tražimo još pet godina “, kazao je Vukčević.
On je ocijenio i da je Rakić radio po pravilima kada je u pitanju slučaj šverca kokainom za koju je optužen Darko Šarić.
“Ne ulazim u to da li postoji neka poltika, ali ne vjerujem da je Rakić nešto držao u ladici, a da o tome nije obaviješten tužitelj”, kazao je Vukčević.
On je istakao da nema zaštićenih u istragama i da je dobio punu podršku u rasvjetljavanju ratnih zločina od nove vlasti.
Na zamjerku na rad tužiteljstva da nije procesuiralo srpski policijske i vojne dužnosnike za zločine iz 1990-ih, Vukčević kaže da “nema nedodirljivih”, već da je mnogo dokaznog materijala uklonjeno.
“Činjenica je da je mnogo dokaza izgorjelo u pećima, od Mačkatica do same zgrade Državne sigurnosti, iz koje se dugo poslije 5. listopada mogao vidjeti dim dok su uklanjani dokazi o ratnim zločinima”, kazao je Vukčević.