Published On: Thu, Oct 1st, 2015

VUČIĆ: Ujedinjenje na bošnjačkoj političkoj strani dovest će do istih procesa kod Srba, što ne smatram dobrim

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stabilnost Bosne i Hercegovine za Srbiju od izuzetnog značaja, jer je to uvjet za ekonomski napredak obje države, i najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH za 4. studenog u Sarajevu.

Srbija, rekao je Vučić novinarima u Strazbourgu, uvijek ima dobre odnose s Republikom Srpskom, ali, dodao je, naša zemlja ima i veoma dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ja smo sinoć razgovorali, u Strazbourgu i dogovorili smo prvu zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH za 4. studenog u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo doći u Sarajevo unaprijeđivati našu suradnju s BiH”, rekao je Vučić.

On je,kakoprenose “nezavisne novine”, naglasio da postoji bezbroj teških pitanja u odnosima Beograda i Prištine, ali da je za Srbiju stabilnost ukupne političke situacije u BiH od ključnog značaja.

“To je uvjet za ekonomski napredak i Srbije i Bosne i svih drugih zemalja u regiji. Bosna je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbiji, kao i Srbija Bosni”, rekao je Vučić.

Upitan o referendumu u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da mora razgovarati sa svima i s ljudima u Republici Srpskoj i njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, jer od bježanja od razgovora niti ima, niti će ikada biti rezultata.

“Postoje naravno političke tenzije i problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj, što će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim”, naveo je Vučić.

Istakao je i da Srbija podržava punu stabilnost BiH i postojanja Republike Srpske u okviru BiH, što je naš zadatak po Daytonskom sporazumu.

“Mislim da je to nešto što počinje prihvaćati i sve veći broj Bošnjaka i Srba, da sa jedne strane Bošnjaci razumiju da se ne može ukidati Republika Srpska, a da Srbi s druge strane razumiju da će Republika Srpska biti dio BiH”, rekao je Vučić ističući da je mnogo lakše kada se to razumije s obje strane./HMS/