Vučić: Sve teži pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Srpcu kako su sve teži pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku zbog teške međunarodne situacije, poručivši pritom da će Srbija uvijek poštivati međunarodno pravo, ali da se nikada neće odreći svoga naroda.  

Vučić je svoj dvodnevni posjet Republici Srpskoj nastavio obilaskom novoizgrađenog vrtića “Srbija” u općini Srbac, zajedno s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Srbijanski predsjednik rekao je i kako je izaslanstvo Srbije s rukovodstvom Republike Srpske imalo druge i iskrene razgovore. “Naše je da, ne tražeći bilo što tuđe, poštujući integritet BiH, ne zaboravimo da pripadamo istom rodu, imamo isti jezik, isto pismo i vjeru i na kraju krajeva moramo uvijek biti jedni uz druge”, poučio je Vučić.

Srbijanski predsjednik ranije je posjetio manastir Osovica u društvu predsjednika RS-a Milorada Dodika i patrijarha srpskog Porfirija. Tada je na Instagramu najavio da će razgovarati “o veoma važnim temama za Srbiju, Republiku Srpsku i sve Srbe”.

Dodik: Republika Srpska nijednim potezom nije urušila Daytonski sporazum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak u Srpcu kako Republika Srpska nijednim potezom nije urušila Daytonski sporazum te da želi sačuvati ‘daytonsku strukturu’. Ovdje se radi o jednoj izvrnutoj tezi rušenja Daytona, kazao je Dodik, istaknuvši kako to najčešće dolazi iz Sarajeva, od strane Bošnjaka. Tko ruši Dayton, ocijenio je, najbolje je vidjeti po tome što je njime predviđeno, a što je sada u životu. Što se tiče Ustavnog suda, rekao je i kako je bilo predviđeno da međunarodni suci odu nakon pet godina od potpisivanja Daytona te da je prošlo gotovo 30, a oni nisu otišli.

“I kad mi postavimo to legitimno političko pitanje, onda oni kažu mi rušimo Dayton. Mi mislimo da moramo ostati privrženi slovu Daytonskog sporazuma i sačuvati daytonsku strukturu”, ustvrdio je Dodik. /FENA/HMS/

more recommended stories