Published On: Čet, ruj 9th, 2021

VUČIĆ: Rekao sam Schmidtu da bi narodi u BiH trebali odlučivati uz što manje pritiska izvana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regiji.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, priopćila je Služba za suradnju s medijima predsjednika Republike.

Vučić je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo odlučivati o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neusporedivo brže razvijati svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regiji s naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Europskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stupanj na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Schmidt je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba biti inkluzivna i predstavljati korak naprijed ka europskoj integraciji./Srna7HMS/

guest
nije obvezno
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x