IZVANREDNA PRESS KONFERENCIJA SRBIJANSKOG PREMIJERA: “Slobodana Ilića spominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči”

Izručenje Nasera Orića BiH je politički motivirana i ona je sve samo ne pravična, poručio je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Vladi da je ekstradicija Nasera Orića BiH politički motivirana.

“Ima događaja poslije kojih ostaje osjećaj mučnine i događaja čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u ove druge, mučne, ali i poučne, posebno za nas Srbe. Srbija će i iz ove lekcije izvući svoje pouke. A ta lekcija za nas znači sljedeće: da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora od vas da napravi pobjednika “, rekao je Vučić.

Kaže da se postupak protiv Orića u BiH suštinski ne vodi i da nema iluzija da će taj postupak biti nastavljen.

“Imam samo pitanje, tko će vratiti oči Slobodanu Iliću i tko će ga vrati u život i tko će desetine i stotine Srba ubijenih u Podrinju od strane snaga Orića da vrati”, upitao je Vučić.

Vučić je istaknuo da neće da se bavi nepravdom i da kuka. Poručio je da se, od kada je postupak protiv Orića preuzeo sud u Sarajevu, taj postupak suštinski ne vodi, prenosi RTS .

“Mi nemamo iluzija da će taj postupak biti nastavljen”, rekao je premijer Srbije.

Rekao je da se, kao predsjednik Vlade osjeća veoma ponosno “jer mi gonimo Srbe zločince, zato što se mi ne stidimo da o tome otvoreno govorimo jer to kod nas nije sramota, nije politika već pravo i pravda”.

Naveo je da želi otići na svako mjesto gdje su se zločini dogodili i da govori o svakom zločinu otvoreno.

“Zašto drugi ne smiju, to je pitanje za njih a ne za nas iu tome vidim veliku, prednost, šansu i budućnost Srbije”, rekao je premijer.

Srbija želi stabilnost u regiji

Vučić je istakao da Srbija želi mir i stabilnost u regiji i da se politika Srbije neće promijeniti.

“Ne zato što smo slabi, već zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti”, naveo je premijer i ukazao da je sve vrijeme šutio i da nije odgovorio na najprimitivnije uvrede koje su mu upućivane.

Premijer je istaknuo i da ćemo s Bošnjacima morati živimo narednih 100, 200, 300 … godina i to jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, iako ima ljudi koji to ne mogu da razumiju.

Rekao je i da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio prijetnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne jamči sigurnost.

“Nisam zbog toga htio da dođem, htio sam negdje da odem napraviti razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao tko gleda u budućnost, a tko ne. Sada kažu pušten je Orić, jamčimo ti sigurnost – nemojte mi jamčite, kao što niste jučer “, rekao je Vučić i poručio da ono što radi radi zbog građana Srbije jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose

Govoreći o dijalogu s Prištinom u Bruxellesu, premijer je rekao da je energetika jedina tema o kojoj je razgovarano, a da nije bila na tehničkoj razini.

“Nismo razgovarali o mostu na Ibru i telekomunikacijama”, istakao je Vučić.