Prvo ime Republike Srbije, Aleksandar Vučić, danas putuje u Vatikan kako bi pokušao odgovoriti papu da prizna Kosovo. Spreman je učiniti sve, kako bi sačuvao integritet Srbije te spriječio najveću sramotu svog naroda, a to je upravo priznanje Kosova.

“Iako su određene zemlje priznale nezavisnost Kosova, ja sam svjestan koliko igra ulogu kada u konačnici priznaju i svjetske vodeće ikone poput pape. Spreman sam na sve kako se to ne bi desilo. Braćo i sestre, ja ne putujem na pregovore, ja putujem u historijsku misiju i pohod, kako bi sačuvao čast i obraz našeg naroda. Kosovo moramo braniti do zadnjeg, iako više nije dio Srbije. Moramo raditi na tome da nam se vrati u posjed. Ukoliko ga papa prizna, naša borba je uzaludna”, rekao je Vučić prije ulaska u avion.

Sudbonosni let je nazvao “Marš na krilu”, te dodao da je spreman pogaziti sebe kako bi spasio Srbiju i Srbe totalnog poraza.

“Nemojte mi zamjeriti, braćo i sestro, što ću papi iznijeti i najradikalnije i bogohulnije ponude. To sve činim kako bi sačuvao našu kolektivnu čast. Ja kao pojedinac sam nebitan, bitna je domovina. I ranije su se kraljevi žrtvovali za svoje carstvo, pa ću tako i ja danas. Spreman sa, za dobrobit svih vas, preći na katoličanstvo, samo kako bi papa poštedio Kosovo i u konačnici da mu ne da priznanje. Moramo se svi lično založiti za bolju i svjetliju budućnost Srbije”, dodao je Vučić.

Iako su brojni desničari generalno ogorčeni na ovakve odluke, ovaj put su podržali Vučića, te su svjesni zbog čega to radi. Dobio je podršku i najradikalnijih zato što je spreman svoj čast i obraz založiti za odbranu otadžbine.

satro.info