Published On: Sri, srp 6th, 2016

Vučić: Ponovio sam 1.000 puta, idemo u EU!

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom predizborne kampanje ponovio 1.000 puta da je strateški cilj Srbije Evropska unija i da su građani za to glasali. “Pre dva meseca imali smo jednu vrstu referenduma – imali smo izbore. I ubedljivo smo pobedili. U kampanji nisam lagao narod. Rekao sam im: da, želimo da ocuvamo najbolje moguće odnose sa Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama, ali naš strateški cilj je Evropska unija. Ponovio sam to 1.000 puta. Nema laži, nema nesporazuma.

I ljudi su glasali za to”, rekao je Vučić u intervjuu za njemački “Bild”. “Moramo da zadržimo put ka EU. Ako ga promašimo, Srbija će ići u pogrešnom pravcu. To je to”, istakao je premijer. Na pitanje lista da će doći dan kada će Srbija željeti da postane članica NATO, Vučić je rekao da “to nije jednostavno pitanje u Srbiji”. “Srbija ima dobre odnose sa NATO. I imaće dobre odnose sa NATO. To je moja politika.

Ne želimo da imamo bilo kakve sukobe s NATO. O svemu ostalom odlučiće narod Srbije”, kazao je srpski premijer, prenio je “Blic”. Vučić je, između ostalog, za nedeljno izdanje “Bilda” rekao i da Srbija neće održati referendum o EU. “Moj odgovor na to je jasan: Neće biti referenduma bez obzira koliko postoji inicijativa za to”, poručio je Vučić za nemački list.

Na pitanje da li predsjednik Rusije Vladimir Putin koristi svoj uticaj u Srbiji da zagovara referendum o članstvu Srbije u EU, on je odgovorio “ne znam ništa o Putinu, ali znam da pojedine sprske stranke otvoreno pozivaju na to”. On je istakao da je bilo je dosta “glupih i opasnih” ideja u Srbiji i ocenio da ukoliko bi u Srbiji došlo do krize, to bi dovelo do krize u cijelom regionu. “Stari sukobi bi mogli ponovo da se otvore”, upozorio je Vučić.