Vučić pod pritiskom zbog predloženog dijaloga s Kosovom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pod velikim pritiskom “centara moći s Istoka i Zapada” koji su za status quo na Kosovu, a među centrima koji žele očuvanje postojećeg stanja su “Amerika, EU i Rusija”, tvrdi u utorak beogradski tisak.

“Nema rješenja za Kosovo. Ne samo što ga ne žele Srbi i Albanci, nego su za očuvanje statusa quo i velike sile: Amerika, EU i Rusija”, pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane inozemne dužnosnike.

“S ovom velikom preprekom i poražavajućim stajalištem posljednjih se dana suočava šef države Aleksandar Vučić, čiji poziv na široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju nije naišao na topao prijem u centrima moći ni na Istoku ni na Zapadu”, tvrdi ovaj list.

Prema saznanjima Večernjih novosti, “iz kontakata s inozemnim dužnosnicima predsjednik je shvatio da svima njima odgovora očuvanje postojećeg stanja, kako bi na Balkanu i dalje gajili svoje džokere i mete za pritisak”.

“Bez obzira na to, Vučić nastavlja sa svojom inicijativom, ali je svjestan da neće moći nametnuti bilo kakvo rješenje koje neće ni Srbi, ni Albanci ni međunarodna zajednica”, pišu Večernje novosti, citirajući neimenovanog dužnosnika iz najbližeg Vučićeva okruženja.

List tvrdi kako će, u takvom ozračju i odnosu snaga teško proći i naići na odobravanje prijedlog prvog potpredsjednika vlade i šefa diplomacije Ivice Dačića da se odnosi sa Prištinom trajno riješe razgraničenjem.

O toj se opciji ipak “uveliko razmišlja, a ona bi mogla postati službena ideja Beograda” o statusu Kosova poslije nacionalnog dijaloga, ali je za ostvarivanje te ideje neophodna podrška SAD-a, pišu Večernje novosti, naglašavajući kako je igra na “washingtonsku kartu” jedan od ključnih zadataka jer su bez toga “tanki izgledi da Albanci prihvate bilo koji prijedlog Beograda”.

Dačićev prijedlog, kako ga je objasnio u autorskom tekstu u Večernjim novostima, podrazumijeva, uz razgraničenje Srba i kosovskih Albanaca, i financijsku nadoknadu “za privatnu i državnu imovinu koju je uzurpirala Priština”.

more recommended stories