ARNAUT NA UDARU ŠOVINISTA ZBOG OVE IZJAVE: “Ispod Pelješkog mosta moći će prolaziti najveći brodovi, prijetnje tužbom neutemeljene”

Potpredsjednik SBB-a i međunarodni pravni ekspert Damir Arnaut izjavio je kako ne postoji institut davanja suglasnosti za izgradnju Pelješkog mosta, te da je prijetnja tužbom Hrvatskoj, da ne smije graditi most visine 55 metara neutemeljena, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Ne postoji institut suglasnosti za potrebe takvih projekata. Imate situaciju u kojoj, ako BiH smatra da su neka prava ugrožena, onda tuži Hrvatsku. Ima li smo tako spor između Finske i Danske. Kada je Finska u Grate Belt tjesnacu htjela graditi most visine 45 – 46 metera. Danska je tada zaprijetila tužbom, pa su se sporazumno dogovorile da bude 61 metar. Ovdje bi bila ista situacija. Ukoliko BiH nije zadovoljna i smatra da su neka prava prekršena, može tužiti Hrvatsku. Tadašnji saziv Predsjedništva je rekao da je 55 metara sasvim dovoljno za naše porebe. Ja, kao međunarodni pravnik, stojim iza toga. Tri mosta na Bosforu, kuda Rumunjska, Bugarska, Gruzija i cijela ruska Crnomorska flota ostvaruju pristup oceanima, a visoki su 64 metra. 55 metara je praktično ista visina. Maltene nema broda koji ne može proći ispod toga i kada su interesi BiH u pitanju, to je sasvim logično, kazao je Arnaut gostujući u Dnevniku TV1.

Arnaut je govorio i o razlozima zbog kojeg će zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH glasovati za smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, potkrepljujući konkretnim podatcima tvrdnju kako je on nesposoban i kako bi ga sam Izetbegović trebao smjeniti. Pogledajte cijeli intervju: