Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Vučić o negiranju hrvatskog jezika: Siguran sam da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku

Must Read

Aleksandar Vučić je rekao da se s Plenkovićem vidio još u utorak, na summitu EPP-a.

“Govorili smo o zapadnom Balkanu, čini mi se da nam je obojici zajedničko i da obojicu brine situacija u BiH, da ne ulazim u detalje, oko pitanja legitimnog predstavljanja i poštivanja Daytonskog sporazuma imamo slične stavove”, rekao je Vučić.

“Razgovarali smo bilateralno koliko smo mogli”, kaže.

“Hrvatski premijer rekao je da mu je u interesu da se riješi situacija s udžbenikom za 8. razred, jedan je udžbenik u pitanju. Unutra je stav Akademije znanosti Srbije koja je napravila podjelu južnoslavenskih jezika, a hrvatski nije naveden. Dao mi je materijal, pogledat ćemo ga i razmotriti”, rekao je predsjednik Srbije hrvatskim medijima dodajući da u sadržaju udžbenika nema nikakve uvrede.

No potom je dodao:

“Mi bismo jako htjeli da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji, iako nerijetko čujem od hrvatskih vlasti da bi oni željeli da bude obrnuto. Naravno da ću pogledati i da ću vidjeti o čemu se radi i ako smo napravili bilo kakvu grešku, nema nikakve sumnje da ćemo to ispraviti, jer bi to bio fer odnos i prema Hrvatima, građanima Srbije, ali i prema našem susjedu. Kao što sam siguran da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku, poznatom po izjavi da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati a trećinu pokatoličiti”, poručio je Vučić.

Druga tema o kojoj je razgovarao s Plenkovićem bilo je pitanje nestalih.

“Mi smo također željeli razgovarati o nestalim osobama, da se pronađu rješenja za obje strane. Ja sam, naravno, govorio o brutalnoj kampanji koja se u Hrvatskoj vodi protiv Srbije, ali vjerujem da je sve to dobro i ljekovito, da možemo naše odnose upristojiti koliko je to moguće”, rekao je Vučić.

Dodao je da to “nema veze sa Zoranom Milanovićem”.

Hrvatski predsjednik u jednom je navratu rekao da je Vučić ratni huškač, a da je Beograd kriv za odlazak Srba iz Hrvatske. “Ja nisam izgovorio nijednu riječ. Neću ulaziti u to tko će kome što reći i tko će koga uvrijediti. Mislim da moramo razgovarati na drugačijem nivou i pokazivati poštovanje jedni prema drugima. Ja mislim da je svakome jasno što je tu istina.Što sam ja i što će on (Milanović) o meni govoriti, ja tu nemam problema. Ali ovo drugo, što nije istinito nema mnogo smisla i puno više govori o njemu nego o meni. Sve se to mora rješavati na drugačiji način i mnogo važnije od svega toga je što ćemo raditi zajedno u budućnosti i vjerujem da tu možemo napraviti puno toga dobroga”, zaključio je Vučić.

- Advertisement -

61 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

61 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -