Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

VUČIĆ Kosovske specijalce koji su uhitili Đurića nazvao teroristima koji će “odgovarati pred državnim organima Srbije”

Teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo htjeli pokazati da mogu da zauzmu sever Kosova, kaže Aleksandar Vučić.

Kako kaže, to su radili uz podršku Euleksa i “na dva vozila jedinice ROSU, bila su dva vozila Euleksa”.

Vučić je, kako javljaju srpski mediji, tijekom obraćanja medijima nakon nakon uhićenja šefa ureda Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srbija “poštovala sve međunarodne akte” i da je na vrijeme obavjestila Prištinu o namjeri srpskih dužnosnika da odu na Kosovo.

Vučić je rekao i da se čuo s Markom Đurićem koji će, kako kaže, biti primljen u neku od medicinskih ustanova jer “ima određenih problema“.

Prema njegovim riječima, Ured Vlade Srbije za Kosovo je 75 sati prije događaja u Mitrovici obavestio nadležne organe na Kosovu da će Đurić posjetiti Kosovo, a da je “pri tom, prema dogovoru o službenim posjetama, 72 sata ranije potrebno ako ja idem na Kosovo… Za Marka Đurića je potrebno 24 sata”, kaže Vučić.

Vučić je kazao da se ne radi o “traženju dozvola, već obaveštavanju”.

O inicijativi Srpske liste da napusti kosovsku vladu rekao je da “neće odlučivati umjesto njih” i da je to na njima, ali da trebaju odlučiti hladne glave.

Vučić je rekao da je pitanje za Euleks i zašto je uhićen Milorad Zajić.

“U petak sam postavio pitanje EU, da mi kažu zašto je uhićen Milorad Zajić? Zašto ste uhićivali Bogdana Mitrovića? Zašto maltretirate Srbe? Nisam dobio odgovor jer to nije pitanje za Euleks”, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je “njihovo da zauzimaju sjever Kosova”.

“Dok su nam pojedini prestavnci govorili ‘budite mirni, mi ćemo razgovarati s našim štićenicima’, oni počinju akciju u kojoj ta teroristička banda koja baca šok bombu i tuče, ne samo Marka Đurića, već i druge ljude. Snmke kako ga brutalno tuku ćemo pokazati javnosti. Ti teroristi su uhitili Đurića, valjda zato što im je tri puta pisao pisma, ili im se ne sviđa što Marko ne priznaje njihovu terorističku državu”, naveo je Vučić.

Kako je naglasio, “ta banda terorista slikala se s njim kao trofejem i vodili ga po ulicama”.

“A ne znaju kako su ponizili sebe. Ti teroristi uhvatili su mučenog Marka Đurića, vode ga, a drugi teroristi mu zvižde. Preživio je Đurić, ali mi nećemo preći preko toga. Svi koji su sudjelovali u tome odgovarat će pred državnim organima Srbije. I dvije osobe srpske nacionalnosti koje su pomagale albanskim teroristima za otmicu Marka Đurića, svi će odgovarati Srbiji”, kazao je Vučić.

On tijekom obraćanja medijima se posebno obratio Srbima na sjeveru Kosova.

“Pozivam građane na sjeveru Kosova da budu mirni i spokojni jer albanski teroristi neće uspjeti poduzeti ništa protiv njih, ni oni ni njihovi zapadni partneri. Srbija nikome neće prijetiti, ali neće ni dozvoliti nikome da uništi njen narod. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi sigurnost naših građana”.

Vučić je naveo da je “sada besmisleno govoriti o briselskom dijalogu” i dodao da ćemo “čekati godinama da se ispune obveze o Zajednici srpskih općina na Kosovu”.

“Njima ne pada na pamet to ispuniti”, zaključio je Vučić./HMS/