Vučević: Priština gradi svoju vojsku, časnike šalju na obuku u zemlje NATO-a

Priština najflagrantnije krši Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Kumanovski sporazum, kaže Miloš Vučević

Priština naoružava svoje Kosovske sigurnosne snage moćnim sustavima kako bi ih transformirala u vojsku Kosova , rekao je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević.

Vučević je istakao da je “ovo najflagrantnije kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskog sporazuma”.

“Osim bespilotnih letjelica, kao donaciju Turske, dobili su i druge sustave – haubice, minibacače, protuoklopni sustav, napadne sustave. Šalju časnike na obuku u zemlje NATO-a, imaju i zajedničke vježbe”, rekao je Vučević za TV Prva.

Ponovio je da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije.

“Naoružanje Prištine ne može se uspoređivati ​​s vojnim potencijalom Vojske Srbije, ali su to jasni pokazatelji da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu”, rekao je Vučević.

Dodaje da u odnosu na tu situaciju Srbija mora postaviti svoje operativne planove i, kako navodi, dodatno osposobiti vojsku i instalirati odgovarajuće sustave vojne opreme.

Odlukom prištinskih vlasti i donošenjem potrebnih zakona,  Kosovske sigurnosne snage (KBS) od 2018. godine transformiraju se u vojsku. Najavljeno je da bi taj proces trebao trajati deset godina, kada bi nakon tranzicije profesionalna vojska brojala 5000 ljudi. Zadaće KBS-a u prijelaznom razdoblju uključuju angažman u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.

Nakon odluke Prištine o transformaciji, SAD su 2018. objavile da je to “prirodno za neovisnu državu”, dok je NATO objavio da je protiv njegovih preporuka.

Završena obuka za prvu skupinu specijalaca

Vučević je najavio i da će do kraja godine biti raspisano nekoliko natječaja za prijem u vojsku, kao i da se u kolovozu očekuje novi natječaj za specijalne postrojbe.

“Središnji događaj bit će početkom idućeg tjedna na Pasuljanskim livadama, kada očekujemo dolazak predsjednika Srbije. Djelovat ćemo iz avijacije, tenkovske satnije, izvidničke satnije, sve ono što predstavlja srce vojske. Završena je obuka prve skupine specijalaca za Kobre, 72. i 63. postrojbe. Oni će u postrojbe ući od 1. kolovoza. Jučer smo general Mojsilović i ja imali razgovor s predsjednikom, a u Krajem kolovoza raspisat ćemo novi natječaj za specijalne postrojbe. Čut ćete kad se pojave “novi mladi vojnici i dobiju te plaće, koje su atraktivne, ali mogu svjedočiti i iskustvom. Dobivamo 300 novih specijalaca, a do kraja godine raspisat ćemo nekoliko natječaja za Vojsku Srbije”, objasnio je ministar.

“Od nacionalnog je interesa imati dobre odnose s Turskom”

Vučević je govorio i o susretu predsjednika Srbije i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga te istaknuo da je dobro što su se sastali.

“Nije davao nikakve ishitrene izjave. Srbiji je u interesu da stanje na Kosovu i Metohiji predstavi čovjeku koji je na visokoj poziciji u lancu odlučivanja. Predsjednik Vučić je nakon dolaska Aljbina Kurtija uzeo svu dokumentaciju o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji. Ako s nekim možete iskreno razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji, to je KFOR. Oni su jedna adresa na koju možete razgovarati. Nadam se da se situacija neće promijeniti dolaskom KFOR-a”. novi zapovjednik. Imate činjenicu da je turski kontingent najveći u KFOR-u, dobili su donaciju od Turske i imate činjenicu da nakon 24 godine za zapovjednika KFOR-a dolazi general iz Turske. Sve se to poklapa, neki bi rekli da je to slučajnost”, dodaje Vučević.

Ističe da je jasno da je Turska sve prisutnija i da želi igrati važnu ulogu na ovim prostorima. Zato je, naglasio je, od nacionalnog interesa da Srbija s tom zemljom gradi bolje odnose.

“Te odnose uvijek držimo na političkoj razini. Nije nam ugodno ni kad čujemo da je turska vojska stacionirana na Kosovu u vojarni Sultan Murat”, kaže ministar Vučević.

Pogrom Srba u “Ulji” prvi put se obilježava u RS-u

Vučević se osvrnuo i na susret predsjednika Vučića s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i patrijarhom Porfirijem te otkrio gdje će se ove godine obilježiti godišnjica zločinačke akcije “Oluja”.

“Važno je srpsko jedinstvo, koje u ovim okolnostima nije usmjereno na to da se nekome donese nešto loše. Valjda je prirodno, kao što to mogu i drugi narodi. I bez papira, normalno je da isti ljudi surađuju, toliko smo povezani. Ono što je bitno je da ćemo ove godine u Prijedoru obilježiti pogrom Srba u zločinačkoj akciji Oluja u Republici Srpskoj. Prvi put u Republici Srpskoj. Dogovoreni su sastanci. s patrijarhom Porfirijem i Dodikom tih dana”, kaže Vučević.

more recommended stories