Published On: Pon, svi 31st, 2021

VTK BiH traži da Vijeće ministara ponovno razmatra odluku o pojednostavljenom ulasku stranaca u BiH

Nakon što su ministri iz SDA u Vijeću ministara blokirali donošenje odluke koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a prema kojoj bi za ulazak stranaca odnosno turista u BiH, uz dosadašnji negativan PCR test bio dovoljan negativan antigenski test, potvrda o preboljenju koronavirusa ili potvrda o cijepljenju, Vanjskotrgovinska komora BiH ponovno je apelirala da se ova odluka nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Treba podsjetiti da su neki sarajevski mediji parcijalno prenijeli parcijalnu informaciju u kojoj se tvrdi da VTK zahtijeva samo liberalizaciju viznog režima prema državljanima Saudijske Arabije što izrijekom traži ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković. U ovoj organizaciji gospodarstvenika su mišljenja da bi olakšan ulazak državljanima Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bio od koristi za turistički sektor. Ali isto tako, u dopisu koji potpisuje predsjednik VTK, Ahmet Egrlić, traži se da Vijeće ministara žurno odobri  olakšavanje procedura za ulazak stranaca u BiH kako bi se (barem donekle) spasila turistička sezona 2021.

“Turistički sektor apelira da se još jednom razmotri i druga, vrlo značajna Inicijativa za ovaj sektor, a to je inicijativa za olakšavanje ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da Bosna i Hercegovina, kao i sve zemlje u okruženju, treba učiniti sve što može kako bi se, koliko je to moguće više, iskoristila predstojeća ljetna turistička sezona”, stoji u dopisu predsjednika VTK.

Egrlić dodaje da članovi Grupacije za turizam i ugostiteljstvo smatraju da se važeći propisi moraju pojednostaviti i omogućiti što veći dolazak turista u BIH kako bi barem donekle uspjeli spasiti turističku sezonu 2021. i da ne bi tonuli još dublje u financijsku krizu.

Gostima koji imaju mnogo pitanja u vezi s predstojećom sezonom potreban je poticaj od strane BIH u vidu jednostavnijeg ulaska u državu kako bi nesmetano planirali odmor u našoj zemlji, bilo da se radi o ljetnom, zimskom, banjskom, vjerskom, izletničkom Ili bilo kojem drugom vidu turizma. Ovom inicijativom omogućili bismo i poslovna putovanja u zemlju za eventualne kongrese, seminare, poslovne sastanke. banjski turizam, te za kulturalni turizam obilaženje BIH gradova, piše u Egrlićevom dopisu Vijeću ministara.

Iz VTK su mišljenja da su naredni mjeseci presudni su za opstanak velikog broja turističkih subjekata te da ne smiju biti Izgubljeni. Potrebno je, kažu, da se zemlja “otvori”, odnosno nužno je ublažavanje restrikcija za ulazak svih stranih državljana u BIH.

“U tom smislu, ponovno apeliramo na donositelje odluka da razmotre Inicijativu da se turistima, tj. prilikom ulaska stranaca u Bosnu I Hercegovinu, uz PCR test priznaju i/Ili brzi antigenski testovi, ili potvrde da su preboljeli covld-19 ili potvrda o cijepljenju. Još jednom Vas ljubazno molimo apeliramo da ponovno razmotrite navedene inicijative jer Je turizam važna gospodarska grana te bi u budućem razdoblju trebao biti jedan od glavnih pokretača domaće ekonomije”, stoji u dopisu Vijeću ministara koje potpisuje predsjednik VTK Ahmet Egrlić.

/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x