Published On: Sat, Aug 29th, 2015

Vrhovni sud oslobodio osumnjičene u slučaju filmske pljačke u Dužicama

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je četvoricu osumnjičenih u slučaju filmske pljačke novca u selu Dužice kod Širokog Brijega.
Nakon što je Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg uložilo žalbu na oslobađajuću presudu u predmetu protiv optuženih Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića, a u slučaju milijunske pljačke pošiljke novca koja se dogodila 5. listopada 2010. godine, došla je i nova presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom se završava ovaj postupak, a gore navedeni optuženici u potpunosti su oslobođeni krivnje, doznaje Bljesak.info
Naime, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu optuženi su oslobođeni krivnje da su počinili kazneno djelo pomaganja u izvršenju kaznenog djela razbojstva te kaznenog djela nesavjesnog rada u službi.
Sud je oslobodio Tomislava Matijevića – voditelja središnjeg trezora UniCredit Bank u Mostaru, Fabijana Bakovića – voditelja poslovnice UniCredit Bank u Livnu, Miljenka Brekala – blagajnika u središnjem trezoru UniCredit Bank u Mostaru te Matu Karamatića – vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke Sector Security. U optužnici se navodilo da su njih četvorica uklonili prepreke za počinjenje kaznenog djela, svjesni da nad osobama zaduženima za zaštitu prijevoza vrijednosnih pošiljki može biti počinjeno kazneno djelo razbojstva, na što su pristali pa je isto razbojstvo i izvršeno na regionalnoj cesti Privalj – Grude, navodi se u presudi Vrhovnog suda FBiH.
Nekoliko, još i dalje nepoznatih osoba, naoružanih automatskim puškama presreli su blindirano vozilo na cesti te pod prijetnjom raketnim bacačem razoružali zaštitare te otuđili novac. Nakon ‘akcije’, pljačkaši su zapalili na licu mjesta oba automobila koja su koristili u izvršenju pljačke te se u nepoznatom smjeru udaljili trećim automobilom koje su naknadno zapalili u širokobriješkom selu Rasno.
I dalje se ne zna tko su i gdje su pobjegli pljačkaši s platnenim vrećama u kojima se nalazilo 3.605.000 eura i 150.000 konvertibilnih maraka.
Nakon što je Županijski sud u Širokom Brijegu donio oslobađajuću presudu, županijski tužitelj Borislav Čuljak uložio je žalbu zbog povreda odredaba kaznenog postupka te pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog prava i povrede Kaznenog zakona. Tijekom postupka tužitelj je isticao da su optuženi počinili kazneno djelo na način opisan u optužnici.
Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH, u sastavu Ljiljane Filipović kao predsjednice vijeća, Ismete Mujanović i Malika Hadžiomeragića kao članova vijeća, odbacuje žalbu Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu te zbog nedostatka dokaza potvrđuje oslobađajuću Županijskog suda u Širokom Brijegu.