Published On: Uto, svi 8th, 2018

Vratit će se bijeli kruh?

Ne možemo zastupnika ostaviti na ulici, čovjek mora dobiti pravo na rad, pravo na egzistenciju”, istaknuo je Novaković. 
“Bijeli kruh” je naknada za izabrane i imenovane dužnosnike nakon prestanka javne funkcije, odnosno pravo na plaću godinu po isteku mandata.
Vijeće ministara BiH u travnju prošle godine je van snage stavio odluku o ostvarivanju ovog prava za dužnosnike u vlasti na razini BiH, nakon što su, po usvajanju u Parlamentu BiH, na snagu stupile izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim im je ovo pravo ukinuto.
Kako piše “Glas Srpske” zastupnik NDP-a Momčilo Novaković, sa nekoliko drugih zastupnika, odlučio je da pokrene proceduru vraćanja “bijelog kruha”, a prikupljanje potpisa zastupnika za upućivanje apelacije Ustavnom sudu BiH i osporavanje izmjena Zakona već je u tijeku.
Zastupnici su dobili pozitivan stav nekoliko pravnika, među kojim i mišljenje jednog suca Ustavnog suda BiH koji im je rekao da ima osnova da ospore ukidanje “bijelog kruha”.
Uporište nalaze u činjenici da je Ustavom BiH propisano da u toku mandata ne mogu biti smanjivana primanja zastupnika.
Novaković je potvrdio da je sa nekoliko zastupnika razgovarao na temu upućivanja apelacije Ustavnom sudu.  “Ne skupljam potpise, razgovarao sam sa kolegama koji misle da je to u suprotnosti sa Ustavom i još ne postoji odluka hoće li se predati apelacija ili neće. Dali smo to pravnim stručnjacima da vide ima li za to uporišta ili ne. Ako nema, nećemo se s tim igrati. Ako kažu da to nije u skladu s Ustavom, onda ćemo vjerojatno ići s apelacijom”, istaknuo je Novaković.
Dodao je da u Ustavu piše da se u toku mandata ne mogu smanjivati primanja, ali da je neophodno tumačenje da li je “bijeli kruh” sastavni dio mandata.
“Treba 11 zastupnika da bude za da bi se predala apelacija. To nije moja ideja, već drugih, ja sam se uključio”, rekao je Novaković. Nije želio da kaže tko još podržava vraćanje “bijelog klruha”.
“Nismo ni pokušavali razgovarati o potpisima, dok vidimo ima li osnova. Mišljenje pravnika trebalo bi da bude do kraja svibnja”, kazao je Novaković.
Ističe da je on za vraćanje “bijelog kruha”, a to objašnjava time da je u pripremi novi zakon o sukobu interesa koji propisuje da zastupnik ne može raditi ni u privatnom sektoru, ako je u tijeku mandata donio zakon koji se odnosi na taj sektor. Iako takav zakon nije usvojen, on kaže da je siguran da će biti usvojen u iduća dva mjeseca, jer je veliki pritisak međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.
“Ako bude usvojen, onda će zastupnici zaista biti u teškoj situaciji jer bukvalno neće moći da rade nigdje 12 mjeseci, a neke poslove ni 24 mjeseca nakon isteka mandata. Ne možemo zastupnika ostaviti na ulici, čovjek mora dobiti pravo na rad, pravo na egzistenciju”, istaknuo je Novaković.
Na pitanje ima li podršku zastupnika HDZ-a BiH, on kaže da njihova podrška nije isključena, s obzirom na to da su bili protiv kada je “bijeli kruh” ukidan.
Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a Lazar Prodanović kaže da on ne bi potpisao apelaciju, ali da razumije one koji bi.
“To bi izazvalo negativan stav javnosti. Moramo imati dovoljan stupanj osjetljivosti. Dugo godina se bavim javnim poslovima i uvijek sam smatrao da ne treba da budem u bilo kojem smislu privilegiran. Takva inicijativa u ovom trenutku nije etički potez, mada svako ima pravo da nešto osporava i traži stav suda. Treba zakonom o sukobu interesa riješiti ta pitanja, ali kako god to objašnjavali, javnost i ljudi koji imaju po nekoliko puta niža primanja, teško to mogu blagonaklono primiti”, naglasio je Prodanović.
Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović je rekao da svoj potpis neće staviti na apelaciju i da je glasanjem za ukidanje “bijelog kruha” rekao što misli. “Mi u SDP-u smo podržali uštede i nekoliko puta bili i predlagači istih, time smo najbolje demonstrirali svoj stav”, rekao je Magazinović, prenosi Bljesak.info

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare