Published On: Čet, pro 7th, 2017

VRATIO SE SILAJDŽIĆ: BiH je unitarna država, a ja bosanski unitarista, treba uvesti građansku demokraciju


Haris Silajdžić, bivši predsjednik Stranke za BiH, ministar vanjskih poslova BiH i ratni premijer bošnjačkog entiteta RBiH večeras je, nakon dugogodišnjeg izbivanja s političke i javne scene, u Pressingu na N1 televiziji kazao da je Bosna i Hercegovina po definiciji unitarna zemlja, što je netočno, i da je prisutna teza, što je izmišljotina, ”da je unitarista onaj tko je za BiH”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

”Po definiciji, mi smo unitarna zemlja. Unitarne države kakve je BiH mogu biti izuzetno decentralizirane kao što i složene zemlje mogu biti manje ili više decentralizirane pa čak i više unitarne od unitarnih. Čitava stvar je u tome da hoće da se kaže da onaj tko je za Bosnu i Hercegovinu, kao šta sam ja, da je unitarista. Možda oni imaju neku drugu definiciju, ja to ne znam, ali u svakom slučaju mi smo unitarna zemlja zato što nismo nastali od više zemalja”, ocijenio je potpuno netočno Silajdžić u Pressingu N1 televizije.

Bosna i Hercegovina je, naime  država tri konstitutivna, suverena naroda, federacija dva entiteta RS i FBiH, koja je opet Washingtonskim sporazumom definirana kao hrvatsko-bošnjačka federacija, sastavljena od 10 federalnih jedinica.Federacije, nisu, dakle, zajednica država, kao što to namjerno pogrešno tumači Silajdžić, već oblik uređenja, koji pretpostavlja unutar jedne države postojanje federalnih jedinica, kantona, republika… s autonomnim nadležnostima u oblasti zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti.

Upitan je li još uvijek za Bosnu i Hercegovinu bez entiteta, Silajdžić je kazao:

”Je li taj entitet izvršio svoje obveze prema Daytonskom sporazumu ili nije? Nije! Nije implementiran Aneks 7. Iz toga proizilaze mnogi problemi uključujući i onaj Travanjski paket. Nisam za ukidanje ukoliko izvrši Daytonski sporazum. Ukoliko ne izvršava, jesam. To ne znači da zaboravljam na to da mi ukoliko želimo naprijed svi zajedno, moramo uvesti građansku demokraciju. Ljudi osjećaju strah, a strah je uvijek realan”, kazao je Silajdžić.

Podsjetimo građanski koncept podrazumjeva načelo jedan čovjek- jedan glas, koji bi u praksi pretvorio BiH u državu najbrojnijeg naroda- Bošnjaka./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x