Published On: Pet, lip 3rd, 2016

VRATIA NAM SE MICHAEL, JEEE: Država je stagnirala, ovako više ne može!

Michael Haltzel, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za Bosnu i Hercegovinu te bivši vanjskopolitički savjetnik aktualnog potpredsjednika SAD Josepha Bidena, izjavio je u razgovoru za “Avaz” da BiH sebi više ne može priuštiti odgađanje reformi.

Haltzel je boravio sredinom ovog mjeseca u Sarajevu, gdje je sudjelovao na konferenciji o promoviranju američke podrške započetim reformskim procesima u BiH. Evo što je rekao.

”Imam utisak da su zaista svi, od donositelja odluka, preko gospodarstvenika, do običnih građana, shvatili da ova država više nema luksuza da potiskuje realizaciju neophodnih reformi”, kazao je Haltzel.

Istaknuo je da je u BiH, kada je riječ o provođenju reformi, izgubljeno desetljeće, “i to još od neuspjeha usvajanja travanjskog paketa”.

”Dok je BiH stagnirala, nekoliko njenih susjeda išlo je naprijed. Hrvatska se pridružila NATO-u i EU. Albanija je postala članica NATO-a. Crna Gora je spremna ući u NATO. Srbija, kako izgleda, čini sve da ide ka Zapadu”, konstatirao je Haltzel.

Potcrtao je da BiH, definitivno, ima budućnost, “ali samo ako po strani ostavi međunacionalne sporove te ako se prihvati ozbiljnog programa, ustavnih, pravosudnih, ekonomskih i zdravstvenih reformi”.
Tko je Michael Haltzel? 

Haltzel, premda se voli predstavljati kao dobar poznavatelj BIH stvarnosti u ranijem autorskom članku iz 2014. “Šanse za multietničku Bosnu” pokazuje neshvatljivo površnpo poznavanje odnosa i činjeničnog stanja u BIH, što je zapravo tužno jer se radi o čovjeku koji je bio savjetnik vrlo važnim ljudima u SAD-u u vrijeme kad su se u BIH događale vrlo važne stvari. Prevedeno, to znači, da su neke blokade, problemi i stagnacije koje smo tu prolazili, i koje smo platili već nekoliko puta direktno ovisile o lošoj, i površnoj procjeni ljudi poput Haltzela.

Građani BIH nekako su najveće nade polagali u američke  prijatelje. No onda pročitaju kako nekadašnji savjetnik drugog čovjeka SAD-a kada govori o BIH barata poluinformacijama, koje bi možda mogle proći na nekom sarajevskom NGO sijelu ili u nekoj propagandnoj TV emisiji FTV-a no nikako i od njega.

Haltzel  tvrdi, primjerice kako su Srbi protjerali milijun Bošnjaka iz Srpske a pobili 100.000.  Hrvate uopće ne spominje osim u dijelu gdje govori o trećem entitetu. Pri tome se koristi sličnom logikom kao drugi sarajevski lobist sa Hopkinsa – g.Serwer. U slučaju entiteta, hrvatskog koji bi imao ozemlje kao švicarski sir kako reče Michael, došlo bi do radikalizacije Islama u FBIH. Nismo znali da je Islam u BIH usko vezan uz hrvatsko pitanje i da je  zapravo super što do sada nismo proglasili Treći švicarski sir u BIH i što smo na taj način nesvjesno  spriječili radikalizaciju patriotizma u BIH, tj konvertiranje građanskih patriota na radikalni Islam o čemu također piše Haltzel.

On kaže, ako Hrvati naprave švicarski sir, građanske patriote će se razljutit i otić će u Džihad. Vau!
Kao što vidimo nema radikalnog Islama u BIH. Nije u porastu. A Hrvati u BIH uz Kurde postaju najveći borci protiv ISIL-a. Kurdi činjenjem, a Hrvati nečinjenjem.
Ako pak svi Hrvati odsele iz FBIH, protiv čega se rijetko koji američki političar buni pa tako ni  Michael Haltze  ni Mate Granić nemaju ništa protiv tog,  možda se Islam u FBIH potpuno dezislamizira, jer za njega više neće biti ni razloga. Ni za džemate ni paradžemate. Jer musliman je u FBIH valjda musliman samo zato što neće da bude katolik nit Hrvat. Ako Hrvat nestane, nema potrebe ni da musliman dalje fura islam. To bi bio zaključak Haltzeove terije relativnosti islama.

Dok Michael govori o korupciji on naglašava kako u BIH problem predstavlja korupcija nacionalističkih partija, čime se implicira da one koje su Haltzelove miljenice nisu. Haltzel tako otvoreno favorizira Željka Komšića njegov DF naziva reformatorskim a  činjenicu da nije pobjedio treći put, pripisuje samo izbornom zakonu koji onemogućuje trostruku kandidaturu. On praktički žali za Komšićem. Ne vidi Haltzel u DF-u komunističkog trabunjanja  i demagogije besprizornih marksista i on je kao mnogi ugledni Amerikanac u BIH nasjeo na šarm BH  boljševika u zapadnjačkim ovratnicima.

Ne vidi Haltzel  ni u Komšiću  uzrok nacionalnog trvenja Bošnjaka i Hrvata. Komšić  je super, nekorumpiran ,reformatorski čikica a to što je godinama bio smokvin list korupciji SDP-a, što je vratio fašizam u Sarajevu,  nije nešto naročito važno. Nema korupcije prema Haltzeu ni u NSRZB-u, čiji korumpirani čelnik je čak i bio pod izravnom političkom protekcijom tadašnje američke administracije u BIH. Možda baš po Michaelovom savjetu. Nema fašizma, nacionalizma ni korupcije u lijevih stranaka, Haltze doista vjeruje kako cilj DF-a i SDP-a nije jednonacionalni i kako su to stranke multietničke ideje. Njihovo dovođenje na vlast, Platforma, blokada države, urušavanje svih mogućih odnosa i dijaloga ništa to naravno nije važno. Važno je zaključiti da su Srbi pobili 100.000 Bošnjaka u Srpskoj a protjerali milijun.
Te da javne RTV sustave u BIH kontroliraju nacionalističke partije. Da Naročito FTV i BHTV. Dva bastiona slobodne misli gradžanske Bosne.

Važno je eto Haltzeu šta? Ponoviti osnovne postavke sarajevskog šovinizma u BIH. Dva nacionalizma treba nazvati problematičnima a treći nacionalizam reformatorskim. I svima zaprijetiti da se ne zezaju s federalizmima jer će to razljutiti Islamiste. A možda čak i partizane. S Baščaršije.

Kojeg li hrabrog istupa nekadašanjeg savjetnika Joe Bidena.

Samo da ga g. Biden ne čuje.

Čovjek koji se, na sreću, nešto bolje razumije u BIH od Hopkinsovih emisara u BIH.

Poskok.info