Von der Leyen rekla da je poginulo 100.000 ukrajinskih vojnika. EK joj obrisao izjavu. Jer “demokracija” je i svatko može brisati što hoće…

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen je u današnjem govoru rekla kako se procjenjuje da je poginulo oko 100 tisuća pripadnika ukrajinske vojske i 20 tisuća civila. Ukrajinci su dosad izbjegavali davanje preciznih informacija o vlastitim gubicima, tvrdeći da bi te brojke Rusiji dale prednost.

Iz Komisije su se kasnije ispričali, dodajući da su izneseni podaci netočni jer je procjena uključivala i ozlijeđene i mrtve. Rečenica je zatim uklonjena iz transkripta na web stranici i iz snimke njezina govora. Glasnogovornik ukrajinskog Glavnog stožera je odbio komentirati iznesene brojke, ali je ponovio da će se Rusija suočiti s kaznom za svoje postupke u Ukrajini.

 

Von der Leyen je također rekla da će Europska unija uspostaviti poseban sud na kojem bi se za sudilo za “zločin agresije nad Ukrajinom”, odnosno za to što je ruska vojska prešla ukrajinsku granicu i započela invaziju. Kijev je prethodnih mjeseci provodio aktivnu kampanju za osnivanje posebnog suda na kojem bi se Rusiji sudilo za invaziju.

Taj sud bi trebao omogućiti kaznene procese protiv najviših ruskih dužnosnika, uključujući Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Sud ne bi trebao provoditi opsežnu istragu s obzirom na to da se velika većina predstavnika u Općoj skupštini UN-a složila da je Rusija počinila zločin agresije.

Međutim, najava predsjednice Komisije je zatekla Ukrajinu nespremnom. Oleh Garish, glasnogovornik zamjenika šefa ukrajinske predsjedničke administracije, poručio je da još uvijek provjeravaju što je rekla Von der Leyen i hoće li planirani sud ukloniti imunitet ključnih ruskih čelnika, uključujući i imunitet ruskog predsjednika Vladimira Putina.