Published On: Thu, Jul 6th, 2017

Volvo od 2019. prelazi na struju: Svaki novi auto imat će elektromotor

Švedski proizvođač automobila (iako u kineskom vlasništvu) Volvo najavio je danas kako će izgledati njihova strategija prelaska s automobila na fosilna goriva prema električnim automobilima. Ostvari li se ovaj plan Volvo bi mogao postati prvi veliki proizvođač koji je u potpunosti prešao na struju, jer kažu – već od 2019. godine prestat će proizvoditi automobile pokretane isključivo motorima s unutarnjim sagorijevanjem, prenosi Bug.hr.

Već za dvije godine, dakle, svako Volvo automobil koji izađe iz tvornice bit će ili hibridni ili na potpuno električni pogon. Ovaj potez potaknut je prije svega sve većom potražnjom kupaca za takvim automobilima, izjavio je CEO kompanije Håkan Samuelsson.

U razdoblju od 2019. do 2021. godine Volvo će lansirati pet novih elektroautomobila – tri će biti predstavljena pod markom Volvo, a dva pod markom Polestar, koja označava napredne sportske automobile. Povrh toga, kompanija će predstaviti i širok raspon hibridnih benzinskih i dizelskih motora u kombinaciji s elektromotorima, a koji će biti ugrađivani u sve modele njihovih vozila.

Uskoro, dakle, niti jedan Volvo neće na cestu bez elektromotora, dok će motori na fosilna goriva postupno biti izbacivani. Osim toga, kompanija mnogo ulaže i u ekološku održivost svoje proizvodnje te planira do 2025. godine biti u potpunosti “klimatski neutralna”.