Vojnik OS BiH ima 27 godina, srednju školu i zarađuje 900 maraka

Sarajevo – Profil profesionalnog vojnika u Oružanim snagama BiH pokazuje da u prosjeku ima 27 godina, diplomu srednje škole i plaću nešto veću od 900 maraka.

Vojna služba jedan od najpoželjnijih poslova u BiH, a upravo su plata koja je iznad prosječne i znatno veća nego u većini područja u gospodarstvu, te sigurnost, s obzirom na to da se radi o državnom poslu, među glavnim razlozima što iz godine u godinu tisuće mladića i djevojaka šalju svoje biografije na javne oglase za prijem u Oružane snage, bez obzira na to što su se školovali za druge životne pozive.

Vojničku uniformu trenutno duži 4.069 vojnika i skoro jednak broj dočasnika i časnika. Zbog starosne granice koja propisuje da stariji od 35 godina ne mogu biti profesionalni vojnici, Ministarstvo obrane BiH raspisuje natječaje za prijem novih. U Ministarstvu obrane kažu da su prilikom svakog natječaja zatrpani prijavama. Na dosadašnjih sedam javnih oglasa za prijam vojnika u djelatnu vojnu službu apliciralo je više od 25.000 kandidata. Uniformu je zadužilo 4.112 vojnika, što pokazuje da na svako slobodno mjesto aplicira više od šest kandidata. Bitka za popunu časničkih ustrojbenih mjesta je još oštrija. Na do sada raspisana dva javna natječaja za prijem 69 mladih časnika apliciralo je oko 600 kandidata.

– Na prvom natječaju je primljeno 29 kandidata, dok se 14 kandidata odabranih na drugom javnom natječaju trenutno nalazi na osnovnoj oficirskoj obuci i njihov prijem je planiran za početak iduće godine – kažu u Ministarstvu obrane i dodaju da očekuju da će i na idućim natječajima biti jednako veliko zanimanje za rad u Oružanim snagama BiH.

Prema podacima Ministarstva obrane, prosječna dob vojnika je 27, dočasnika 42, a časnika 43 godine. Kada je u pitanju obrazovanje, čak 90 posto vojnika ima KV i srednju stručnu spremu. Ostali imaju diplome više škole ili fakulteta, jer u vojnim redovima nema nikoga sa završenom osnovnom školom.

– Prosječna plaća zaposlenih u Oružanim snagama BiH iznosi 902,03 KM i odnosi se na plaće djelatnih vojnih osoba od čina vojnika do čina generala – kazali su u Ministarstvu obrane.

Vojni povjerenik Boško Šiljegović kaže da, unatoč značajnim problemima iu Oružanim snagama, ne čudi činjenica da je vojna služba i dalje atraktivan posao za mlade ljude.

– To posebno ne čudi ako se ima u vidu stanje na tržištu rada. Nedostatak posla natjerao je veliki broj mladića i djevojaka da se prijavljuju u Oružane snage. Redovna plaća i siguran posao razlozi su zbog kojih dosta ljudi sa završenim fakultetom pristaje da u vojsci radi poslove za koje je tražena niža stručna sprema – rekao je Šiljegović.

Dok rijetki vojnu uniformu mijenjaju civilnom odjećom zbog pronalaska boljeg posla, većina koja napušta Oružane snage, prema Šiljegovićevim riječima, odlazi zbog starosne granice.

– Vojnici moraju u 35. godini napuste službu ako nisu bili u mogućnosti da budu prevedeni u dočasnike, gdje je granica 50 godina. Ako uspiju da prođu kriterije i provjere, zaposleni u Oružanim snagama imaju sigurnost, može se reći, do kraja radnog vijeka – kazao je Šiljegović.

Nasuprot benefitima koje sa sobom nosi maskirna uniforma su poprilično loši uvjeti u vojarnama i drugim vojnim objektima. Neuslovne prostorije za rad i boravak, loša hrana i grijanje samo su neki od problema s kojima se suočavaju vojnici, koje je evidentirao Šiljegović nakon obilaska vojarni i postrojbi. Stanje je loše unatoč tome što

je Ministarstvo obrane BiH najveći potrošač proračunskog novca. Ovaj resor godišnje troši blizu 300 milijuna KM, ali najveći dio vojnog proračuna odlazi na plaće, naknade i zakup objekata za smještaj.

Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH regulirano je da se produženje ugovora za vojnike razmatra poslije tri, šest i deset godina službe. Prema podacima Ministarstva obrane, do kraja godine 46 vojnika će napustiti službu zbog godina starosti, dok uniforma čeka 48 civila.

Najveće stavke u proračunu Ministarstva obrane BiH u 2014. godini (milijuna KM)

Plate – 189,90

Naknada za prijevoz – 13,70

Topli obrok – 9,76

Smještaj vojnih i drugih osoba – 7,61

Odvojeni život – 6,45

Regres – 3,00